Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 04.02.2017. 12:00

Organska proizvodnja bh alternativa za tržište EU

Vanjskotrgovinska komora BiH je prepoznala mogućnosti i beneficije organske proizvodnje i sukladno tome poduzela seminar na temu: "Organska proizvodnja - Izvozna šansa za BiH" kojem su prisustvovali proizvođači, predstavnici kompanija i javnog sektora kao i svi zainteresovani za razvoj ove oblasti.

Foto: Komorabih.ba
  • 2.848
  • 465
  • 0

Organska proizvodnja je sasvim sigurno jedina alternativa za cjelokupnu bh. poljoprivredu kada je u pitanju šansa za izvoz i konkurentnost proizvoda na EU tržištu. Nažalost nešto što su stranci već odavno prepoznali u BiH, a to je izuzetan potencijal za razvoj organske proizvodnje, domaći proizvođači i institucije tek počinju da iniciraju.

Svakako je to proizvodnja koja se mora povećati i proširiti, jer EU nalaže 3% organske proizvodnje od cjelokupne poljoprivrede, međutim BiH tek počinje da dosegne taj procenat. Vanjskotrgovinska komora BiH je prepoznala mogućnosti i beneficije organske proizvodnje i sukladno tome poduzela određene aktivnosti poput održanog seminara na temu: "Organska proizvodnja - Izvozna šansa za BiH" kojem su prisustvovali proizvođači, predstavnici kompanija i javnog sektora kao i svi zainteresovani za razvoj ove oblasti.

Izvoz u stalnom porastu

Osnovu ubrzanom razvoju i povećanju obima organskih proizvoda u proteklih nekoliko godina osigurala su neka od certifikacijskih tijela od kojih najveće zasluge ima OK - Organska kontrola, jedan od suorganizatora seminara. Konstantovani su izuzetno povoljni uvjeti i potencijali bioraznolikosti, kvalitetno tlo i vodni kapaciteti koje BiH ima, a što je neophodno za razvog organske proizvodnje. Takva jedna kombinacija raspoloživih resursa za sada je rezultirala sa 155 organskih proizvođača podijeljenih u grupe: 31 individualni proizvođač i 124 organska proizvođača obuhvaćeni u grupu kao kooperanti nekog nosioca certifikata organske proizvodnje, a najčešće je to neko pravno lice (kompanija).

2016. godina rezultirala je i izvozom u vrijednosti od 4,3 miliona eura na tržište EU, a najviše se izvezlo jagodičastog voća, ljekovitog bilja, eteričnih ulja i povrća iz plasteničke proizvodnje. Za sada reprezentativan primjer je ljekovito bilje, koje dolazi iz BiH, a u cjelokopnoj EU organskoj poljoprivredi je u procentu od 5%, što nema niti jedna druga kultura.

Pozitivan stav struke

Predstavnici Komore, kao i renomirani stručni predavači na seminaru, ocijenili su da organska proizvodnja ima izuzetno dobru perspektivu za daljnji razvoj, jer je organski proizvod na svjetskom i evropskom tržištu mnogo skuplji, i može se prodati u onim količinama koje se i proizvedu. Trenutno je potražnja enormno veća od ponude. Tu bh. poljoprivreda ima otvorenu šansu, te uz pomoć administracije i institucija veliki potencijal za izvoz i dobru zaradu krajnjeg proizvođača.

Seminar je imao za cilj podizanje svijesti i popularizacije organske proizvodnje, a poslužio je i za razmjenu informacija i stvaranje kontakata među privrednicima koji se bave ovom proizvodnjom i onih koji žele da uđu u ovaj biznis.

Foto: Komorabih.ba


Tagovi

Organska proizvodnja Poljoprivreda Vanjskotrgovinska komora Seminar Organski proizvod Resurs Tržište Ljekovito bilje Perspektiva Šansa Privrednici


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.