Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Edukacije
  • 21.06.2015. 10:20

Održana obuka za organsku proizvodnju

U sklopu projekta Podrška obrazovanju odraslih, a u suradnji njemačke organizacije GIZ i Udruženja Prijatelji Srebrenice, održana je obuka za organske proizvođače u plastenicima.

Foto: depositphotos.com
  • 133
  • 6
  • 0

Sve je više poljoprivrednika koji svoju budućnost vide u organskoj proizvodnji, a jedan od ključnih pokretača razvoja takvog oblika poljoprivredne proizvodnje je i povećanja potražnja zdravog i na ekološki način uzgojenog voća i povrća, a i cijena takvih proizvoda veća je od onih proizvedenih konvencionalnom proizvodnjom.

Organski uzgoj zahtjeva znanje

No organski uzgoj nije jednostavan. Dapače, zahtjeva puno rada i truda, ulaganja, ali i znanje koje je presudno za uspješno bavljenje organskim uzgojem. Potrebu za edukacijom u ekološkoj proizvodnji prepoznale su brojne institucije ali i lokalna samouprava pa je u posljednje vrijeme sve više seminara i edukacija na tu temu. Jedna od takvih edukacija održana je i u Srebrenici, gdje su poljoprivrednici obučavani na području organske proizvodnje u plastenicima. Obuku je pohađalo 19 polaznika, a 16 njih je uspješno položilo završni ispit te su im dodijeljeni sertifikati.

Važno je kontinuirano usavršavanje

Neki od polaznika su početnici u organskoj proizvodnji i informacije koje mogu dobiti na ovakvim ekukacijama su im zaista dragocjene. No, obuku su pohađali i neki dugogodišnji proizvođači organske hrane jer smatraju da se znanje u organskoj proizvodnji mora kontinuirano nadopunjavati kako bi se ostvarili što bolji rezultati u proizvodnji, a time i veća konkurentnost na tržištu. Mnogi od njih očekuju da će ovakvih edukacija biti još jer uvelike pridonose samozapošljavanju stanovništva koje raspolaže vlastitim zemljištem.

Obuka kao dobar temelj za buduće proizvođače

Obuka je organizirana u sklopu projekta Podrška obrazovanju odraslih, a organizirala ju je njemačka organizacija GIZ u suradnji s Udruženjem Prijatelji Srebrenice. Ovim povodom predstavnik GIZ-a, Mirza Jusufović, za Nezavisne novosti je istaknuo kako je svjestan da je obuka od 60 sati nedovoljna, ali je značajna u smislu stjecanja novih znanja, nadogradnje postojećih te pridonosi izbjegavanju grešaka koje se često događaju u konkretnom slučaju organske proizvodnje u plastenicima. Predsjednica Udruženja Prijatelji Srebrenice Dragana Jovanović, također je istakla važnost ovakvih edukacija te dodala da su polaznici, osim teorijske i praktične nastave, dobili i mjerenje vlažnosti zemlje u svojim plastenicima, priručnike koji će im pomoći u bavljenju organskom proizvodnjom, a postoji mogućnost da neki od njih dobiju i podsticaje za pokretanje organske plasteničke proizvodnje.

Foto: depositphotos.com; supertrooper


Tagovi

Obuka Organska proizvodnja Plastenici Dragana Jovanović Mirza Jusufović Obrazovanje odraslih Podsticaji Sertifikati GIZ Poljoprivredni proizvođači