Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko akcije
  • 26.08.2020. 13:30
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

Održana akcija "Jestiva gradska dvorišta" - učestovalo 90 volontera, svih generacija

Eko HUB Mostar provodi niz akcija i kampanja u cilju podrške lokalnim zajednicama u očuvanju životne sredine. Jedna od njih je i akcija pod nazivom "Jestiva gradska dvoršta".

Foto: Arhiva Eko HUB Mostar
  • 120
  • 117
  • 0

Eko HUB Mostar, u saradnji sa inicijativama Bulevar prijateljstva i LAB (Learn! Advance! Bridge!) u ponedjeljak je održao svoju prvu eko akciju u Mostaru pod nazivom "Jestiva gradska dvorišta". Ova organizacija djeluje u okviru projekta "Misli o prirodi!" kojeg  provodi Centar za promociju civilnog društva, a financira Švedska vlada.

Takođe predvodi i Udruženje građana "Nešto Više" dok je u drugim dijelovima zemlje aktivno još devet eko HUB-ova. Kroz kampanju "Ja sadim, a ti?“, o kojoj smo već pisali, radi sa urbanim vrtlarima širom Bosne i Hercegovine dok će ostale aktivnosti fokusirati na područje Mostara, Trebinja, Jablanice i Konjica. Osnovni cilj djelovanja je podrška lokalnim zajednicama u očuvanju životne sredine.

Kampanja "Ja sadim, a ti?" - omogućen sadni i edukativni materijal za 100 učesnika

Ozelenili i oplemenili gradske javne površine

Kroz navedeni projekat planirano je da se održi niz akcija zajedno sa volonterima i lokalnim aktivistima u dvorištima mostarskog Bulevara - u kojima će se zajedničkim snagama ozeleniti i oplemeniti urbane površine, sa akcentom na odabir što više jestivih i multifunkcionalnih biljaka. Osim voćaka i drugih stabala, zasaditi će se i nekoliko cvjetnjaka, te mini vrtovi ljekovitog i začinskog bilja, u kojima će moći uživati stanari okolnih zgrada i dobronamjerni prolaznici.

"Pozivamo ekipu pozitivnog duha da nam pokloni sat ili dva svoga vremena. Ma i 15ak minuta se pika! Dođite nas podržati kako najbolje možete i znate, da nas vidite, raspitate se zašto i kako to radimo, da nam se nasmiješite ili da zavrnete malo rukave sa nama. Neka svako od nas doprinese po malo i čuda ćemo napraviti. Zar je važno i ako se ne radi baš o Vašem dvorištu. Hajde da počnemo pa da širimo priču. Ovoga puta sadimo u dvorištima Bulevara japanske jabuke i simboličnu maslinu, te ljekovite biljke. Sadimo, ozelenimo, uljepšajmo, njegujmo - jestiva dvorišta!", glasio je poziv u njihovoj Facebook grupi.

Fokus je bio na jestivim i multifunkcionalnim biljkama

Nakon što je u ponedjeljak održana prva, od niza planiranih akcija, i organizatori i učesnici su veoma zadovoljni. Jedno pusto javno dvorište sada je obogaćeno sadnicama  masline, japanske jabuke i nekoliko vrsta ljekovitog bilja. Iako je planirano da u akciji učestvuje 50 volontera, pozivu se odazvalo njih 90, svih generacija.

 "Devedeset srodnih duša okupljenih oko jedne ideje - rukama, osmijehom, porukama podrške iz drugih gradova i zemalja, lijepim pozdravom, sadnjom, darovima (sadnice, kafa, hurmašice, sokovi, keksići), učenjem o biljkama, skupljanjem i odlaganjem otpada na propisno mjesto, pomaganjem alatom, rukavicama, vrećama za otpad...", zadovoljno priča Sanja Đermanović, jedna od organizatora.

U planu još tri ovakve eko akcije

Sanja nije propustila priliku da se zahvali svim učesnicima, kao i brojnim organizacijama koje su ih podržale. Neke od njih su: Bulevar prijateljstva, LAB, Greens doo, SOS Dječija sela - Porodični centar Mostar, Udruženje roditelja i djece sa posebnim potrebama "Vedri osmijeh", te novinarima koji su ih posjetili, vlasnicima lokalnih trgovina, ali i lokalnim stanovnicima na podršci.

Odziv učesnika svih generacija je velik

U planu imaju još tri slična projekta, kroz koje će tri javne površine biti pretvorena u jestiva dvorišta. Da bi se jedna akcija održala, treba da ima prostora koji će biti samoodrživ i da učestvuje bar 50 volontera pa ako čujete da se nova eko akcija održava blizu vas, trk pa uskočite da pomognete.


Fotoprilog


Tagovi

Eko akcija Urbani vrtlari Jestive biljke Multifunkcione biljke Javno dvorište Eko HUB Začinsko bilje Sanja Đermanović Jestiva dvorišta


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !