Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja hrane
  • 13.08.2020. 09:40

Kampanja "Ja sadim, a ti?" - omogućen sadni i edukativni materijal za 100 učesnika

Riječ je o divnoj kampanji koja ima za cilj da potakne osobe koje se nikada nisu bavile uzgojem voća i povrća, da zasade mali vrt u svom dvorištu, bašti ili balkonu. Sve to naravno, vodeći se principima permakulture. Edukacija i sadni materijal su obezbijeđeni kroz projekat "Misli o prirodi".

Foto: Naila Causevic
  • 589
  • 345
  • 0

Da li ste već čuli za kampanju "Ja sadim, a ti?" Riječ je o kampanji namijenjenoj punoljetnim osobama koje nemaju ozbiljnog iskustva u proizvodnji hrane i već organiziran jestivi vrt, tako da, uz stručnu podršku steknu praktične vještine efektnog uzgoja hrane na malim prostorima veličine do 5m2. Ovoj kampanji prethodio je trogodišnji projekat "Misli o prirodi!" kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a finansijski podržava Vlada Švedske. Osnovni cilj projekta jeste povećati uticaj civilnog društva u zaštiti okoliša kroz umrežavanje organizacija civilnog društva, institucija, stručnih lica, medija i mladih za zajedničko, sinhronizovano i snažno djelovanje na lokalnom nivou.

Cilj ove kampanje glasi "Od neorganiziranog prostora do uzgoja eko hrane, slijedeći individualne savjete i promišljanja, zaljubite se u mini vrtlarenje, ozelenite svoj životni prostor i uživajte u ukusnim, zdravim plodovima svoga rad."

Permakultura kao održiv stil življenja

Realizatore ovog projekta upitali smo odakle ideja i potreba za ovakvom kampanjom i kakva je reakcija njihovih pratilaca na nju. Kazali su nam da se ideja prvenstveno stvorila pojavom pandemije izazvane Covidom-19, te naglim strahom od zatvaranja prodavnica i nestašice hrane.

"Suočeni sa strahom, neizvjesnošću i osjećajem nemoći da zaštitimo svoje bližnje i sami sebe, možda smo najjasnije ikada do sada razumjeli kako nas, globalno i lokalno, sustižu posljedice neodgovornog postupanja prema planeti, ljudima i resursima koji bi trebali da se koriste na dobrobit svih živih bića. Dobivši na dar vrijeme da se promisli i suoči sa svime što nam se dešava, htjeli smo iz lošega proizvesti nešto dobro. Jedno pitanje koje nas je sviju povezalo bilo je: Šta će se dogoditi ako se prodavnice zatvore? Kako i gdje ćemo nabavljati hranu? Odgovor smo potražili u permakulturi kao održivom stilu življenja, koja nudi praktične alate za ovakva i slična životna pitanja", kazali su nam u CPCD-u.

vd
Cilj je iskoristiti balkone i vrtove za uzgoj jestivog bilja

Bilo im je jasno da ukoliko bi se ljudima osiguralo da nauče ili obnove zaboravljene vještine uzgoja hrane uz nešto početnih sjemena ili jestivih biljaka - mogli bi praktično odgovoriti na više izazova, ne samo osiguravanjem dijela hrane, nego i građenjem nove pozitivne zajednice i čuvanjem mentalnog i tjelesnog zdravlja onih koji bi im se priključili.

Na samom početku su razmijenili ideje, pronašli partnere, osigurali sredstva i krenuli u realizaciju stvaranja jestivih mini vrtova širom Bosne i Hercegovine.

"Glavni cilj je motivirati građanke i građane za mikro sađenje, tj. iskorištavanje balkona, vrtova za uzgoj povrća, začinskog bilja i voća, a u skladu sa prirodom, tj. permakulturom. Permakultura nudi već provjerena rješenja, bazirana na prirodnim zakonitostima, a ekonomičnost i održivost su ključni elemetni ovog kreativnog pristupa vrtlarstvu", poručuju iz CERD-a.

Edukativni sadržaj dostupan svima

Korisnicama i korisnicima kampanje omogućeno je sljedeće:

  • Paket sadnica i sjemena,
  • Izrada individualiziranog permakulturnog plana (za prvih 100 prijavljenih),
  • Kontinuirana online podršku i savjeti Eko Hubova,
  • Obuke o mikro vrtlarstvu.

Za sve ostale ljubitelje vrtlarstva pripremili su i 15 edukativnih materijala, kao i dva priručnika koji su dostupni online:

Priručnik "Permakulturni pristup mini jestivim vrtovima sa 40 kultura: Bukvar za početnike/ice" dijelom je pomenute kampanje, ali neće biti dostupan samo učesnicima kampanje, nego svima koji razmatraju ideju da po prvi puta pokrenu mini vrt u svome domu, a nemaju iskustva i vještine potrebne za tako nešto. U skladu s time, izrađen je još jedan priručnik koji će ponuditi praktične alate iz permakulture koji su važni za dobru pripremu i održavanje mini-vrtova na balkonu, terasi ili na dvorišnoj gredici. Ponuđena znanja i vještine uvijek su u skladu sa regeneriranjem, a nikako uništavanjem okoliša. Priručnik nudi pregled 40 predloženih jestivih kultura za one bez iskustva u vrtlarenju, od kojih se dobar broj može uzgajati gotovo tokom cijele godine. Uključuje povrće, voće, ljekovito i začinsko bilje te korisno cvijeće kroz miješanu sadnju; također sezonske biljke ali i trajnice koje su prilično jednostavne za uzgoj te se mogu uzgajati, brati i konzumirati duže vrijeme. Procese i karakteristike biljaka su pojasnili sa što manje stručnih izraza, kako bi ih mogli razumjeti ljudi različite životne dobi, profesije i iskustva. Izradio ga je EkoDizajn d.o.o., a može se naći na ovdje.

Korisnici programa ne kriju oduševljenje

Na njihovoj Facebook grupi "Ja sadim, a ti?" koja trenutno broji preko 650 članova mogu se naći iskustva zadovoljnih učesnika ove kampanje, koji se po prvi put okušavaju u povrtlarstvu.

fe
Korisnici grupe redovno si šalju sjeme

"Iskaču ovdje svaki dan postovi, stigli paketići posvuda u BiH i ne mogu da se otmem nekom divnom osjećaju, u ovom današnjem pomalo naopakom svijetu, leti na sve strane ljubav satkana u nekoliko biljčica i sjemenčica sa ciljem da tom ljubavlju i ljepotom "zarazi" što više dobrih ljudi. Kad bi bio neki viruščić da čitav svijet zarazi ljubavlju i ljepotom, te zdravljem koje ono nudi... Baš sam nešto zahvalna što sam u ovoj grupi i svaki dan mi uljepšate ovim divnim postovima, dobrim savjetima, slikicama blaga iz vaših čarobnih vrtova", napisala je Arijana MangaficAcimovic.

"Sreća i radost, danas su stigle i moje biljčice iliti biljke i jedva čekam da krenem sa njima, posto sam se razočarala ove godine jer mi je paradajz komplet stradao od plamenjače, sada idemo ponovo u nova istraživanja i pobjede. Hvala na divnim biljkama i sjemenim, a divnim dostavljačima koji su me iz prve pronašli", zadovoljna je i Sonja Čarobna Škrinja Šehanović.

Ukoliko želite da naučite kako da Vam u vrtu priroda i svi njeni stanovnici budu saveznici, da vrtlare sa Vama i obave veliki dio posla umjesto Vas, pridružite se grupi "Ja sadim, a ti?" i otkrijte zašto su vrtlari sretniji ljudi.


Fotoprilog


Tagovi

Ja sadim A ti? Permakultura Misli o prirodi Centar za promociju civilnog društva (CPCD) Eko Hub


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]