Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Edukacija
  • 17.10.2014. 14:20

Održan trening za organske proizvođače

Za organske proizvođače, u smislu prekogranične suradnje Srbija-BiH, a u okviru projekta Eno-Agri, održan je edukativni trening na temu prednosti organske proizvodnje!

Foto: Udruga Češnjak
  • 749
  • 67
  • 0

U svijetu i Europi bilježi se sve veća potražnja za ekološkim proizvodima pa time i organska proizvodnja kao grana poljoprivrede ima ogroman potencijal razvoja, a svoju priliku da uzme dio tog kolača vidi i BiH.

No, proizvođači koji se odluče za ovakav oblik proizvodnje svakodnevno se susreću sa brojnim barijerama, a nepostojanje zakona o organskoj proizvodnji u BiH, dodatno im otežava rad i napredak. Kako bi potaknuli promjene i pridonijeli unapređenju organske proizvodnje, Savez udruženja organskih proizvođača FBiH, sarajevska Regionalna razvojna agencija (SERDA) u suradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH, organizirali su prošlog tjedna dvodnevni edukativni trening, s ciljem da se proizvođači organske proizvodnje upoznaju s prednostima ovog tipa pred ostalim oblicima proizvodnje.

Trening je održan za proizvođače organske proizvodnje prekogranične suradnje Srbija-BiH, a u okviru projekta Eno-Agri kojeg kroz IPA program prekogranične suradnje financira EU sa oko 390.000 eura. Svrha mu je unapređenje konkurentnosti prekograničnog ruralnog područja BiH i Srbije kroz poboljšanje poljoprivrede te jačanje organske poljoprivredne proizvodnje uz izgradnju kapaciteta u tom sektoru.

Kako prenose Nezavisne novine, predsjednik Vanjskotrgovinske komre BiH, Bruno Bojić tim je povodom istaknuo: "Uz pružanje usluga edukacije od osposobljenih stručnjaka, relevantnim proizvođačima su pružene informacije, uz davanje osnovnih smjernica ka jačanju kapaciteta u sektoru organske poljoprivrede, taktičnom pristupu transformaciji već postojeće farme u organsku sa fokusom na promoviranje organskih proizvoda, te kreiranje regionalnog brenda"

Tom je prilikom predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH, Sejad Herceg iznio podatak da u FBiH trenutno egzistiraju 92 proizvođača organske proizvodnje, dok je njihov broj bio znatno veći u vrijeme kada su se dodjeljivali poticaji. Podsjetio je i da je formirana mreža organskih proizvođača jugoistočne Europe, sa sjedištem u Berlinu, koja će posredovati u plasmanu organskih proizvoda iz BiH na europsko tržište.

Foto: Udruga Češnjak


Tagovi

Radionica Trening Organska proizvodnja Bruno Bojić BiH Sejad Herceg Eno Agri Srbija Financiranje Edukacija Regionalni brend Savez Udruženje Mreža organskih proizvođača

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !