• Ljekovita kopriva
  • 16.05.2020. 09:30

Nezamjenjiva u jačanju imuniteta, ali i protiv biljnih štetočina

Ova biljna vrsta je ljekovita od korjena do vrha. Dobra je za ljude, ali i usjeve. Ako već niste, upoznajte njeno veličanstvo koprivu.

Foto: Gordana Vila
  • 5.817
  • 1.686
  • 0

Korov jeste, ali vjerovatno jedini jestivi i ljekoviti od korjena do vrha. Kopriva je "kraljica korova", a ako mene pitate od nje se pravi najukusnija zeljanica na svijetu. Ako imate sreću da u vašoj okolini možete ubrati čistu koprivu, ujedno imate priliku pripremiti i vrlo ukusan obrok. U narodu je poznatija kao "žara" jer žari svojim listovima pa je najbolje brati u rukavicama i samo vrhove biljke. A onda je operete, obarite u vreloj vodi, procijedite i isjeckate.

Koprivino đubrivo odlično djeluje na biljke, a od nje se pravi i insekticid

Ja ni vodu u kojoj se kuvala nikada ne bacam, već joj dodam mrkvu, peršun, celer i recimo karfiol i napravim domaću verziju supe od povrća koju zovem šumski minestrone, uz malo tjestenine, razumije se. A kada je isjeckate i dodate joj usitnjeni bijeli luk, so i nešto mladog sira - fil za zeljanicu je gotov. Meni je ukusnija od one s špinatom i blitvom, milion puta. Probajte. A ako želite ukusan i zdrav prilog uz glavno jelo, opet obarite koprive, procijedite i izdinstajte ih s bijelim lukom. Dobićete ukusan prilog na vašem meniju, pravo iz prirode.

Rastvor od koprive - odličan za ruže

A ukoliko na svojim sadnicama voća primijetite lisne vaši ili druge štetočine, kopriva je spas. Ne propustite da je uberete dok je još u punoj snazi. Svježe ubrane biljke usitnite i stavite u kantu, a zatim ih potopite u vodi. Ostavite da stoje, što duže to bolje, a nakon toga sve procijedite i dobijenom tečnošću prskajte voće. Dobijeni rastvor nanesite upravo na ona mjesta gdje ste primijetili štetočine. Izuzetno je djelotvoran i poguban za brojne vrste insekata. Ne moram ni napominjati da je riječ o organskom, neškodljivom rastvoru, bez ikakvih hemijskih primjesa. Odličan je i kod zaštite povrća, poput paradajza, ali i ruža.

Potpuno prirodan i efikasan preparat  za zaštitu biljaka 

Bogat izvor željeza

Ova ljekovita biljka je izuzetan izvor željeza. Sjećam se da je jednom prilikom moja majka imala problem s anemijom. Lijekovi nisu davali rezultate, a onda joj je neko rekao da pije čaj od korjena koprive. I probala je. Za svega nekoliko dana, bilo joj je značajno bolje, malaksalost je nestala, a vremenom se u potpunosti vratila na staro. Od tada svakome savjetuje da pije ovaj čaj.

Nerijetko i danas beremo korjen koprive i sušimo ga, iako je zdrav i čaj od nadzemnog dijela biljke. Koristan je i kod urinarnih infekcija, a kod artritisa pomažu biljne obloge. Osim toga, u potpunosti jača imunitet, koji je od prijekog značaja u ovo doba pandemije virusa korona.

Dobra i protiv ćelavosti

Nekada su se, mnogo češće nego danas, u trgovinama mogli vidjeti šamponi od koprive. Nije to bez razloga jer se, recimo u mom kraju, nerijetko savjetovalo ispiranje kose vodom od koprive, čime bi se umanjilo njeno opadanje. Dosta puta se može čuti da ona pomaže i kod muške ćelavosti pa je, možda ako imate taj problem, šampon na bazi ove biljke uvijek najbolji izbor.

Ojačajte imunitet na potpuno zdrav način - pomoću koprive

Naravno, ponekad pomaže i domaća "maska od koprive". Zaista je mnogo razloga da je uberete tako da naredni put samo ne prođete pored ove "kraljice korova". Ona štiti i ljude i biljke.


Tagovi

Čista kopriva Ljekovite vrste Zdrav prilog Rastvor od koprive Organski rastvor Zaštita povrća Izvor željeza Biljne obloge Voda od koprive Štiti biljke


Autorica

Gordana Vila

Pišem stalno, čini mi se oduvijek. Veliki sam zaljubljenik u prirodu, a dušu odmaram u svom voćnjaku. Vjerujem u staru izreku: "Onaj ko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

14. Dani organske proizvodnje Visoko 2020. god. Prvi put od izbijanja pandemije nešto javno da se or... Pročitaj cijelu bilješku »