Prema riječima mr. Sejada Hercega, proizvođači organske hrane već duži niz godina nisu imali poticajne mjere za certificiranje svojih proizvoda. Oni i dalje rade po principima organske proizvodnje, ali nemaju sredstva za certificiranje.
Organska proizvodnja hrane često se ističe kao veliki potencijal bosanskohercegovačke poljoprivrede, a ovo je nekoliko puta istaknuto i tokom
konferencije pod nazivom "Značaj organske proizvodnje u razvoju ruralnih područja", koju su organizirali Središte za cjeloživotno učenje (SCU) iz Travnika i Savez udruženja "Organsko FBiH".
"Područje Travnika i Novog Travnika zaslužuje da ovo bude prvorazredna tema u sektoru agrara. Inače, organska proizvodnja je jedina svjetla tačka u kontekstu agrara, a sve ostalo je u dubokoj recesiji. Zato na ovim zemljištima koja su čista želimo povećavati površine s organskim proizvodima", kazao je prof. dr. Nezir Tanović koji je proizvođačima dao konkretne upute o proizvodnji organskog povrća te proizvodnji jagodičastog voća, piše Avaz.
Prema riječima mr. Sejada Hercega, predsjednika Saveza, nekad je na području Srednjobosanskog kantona bilo 35 certificiranih proizvođača organske hrane, ali je taj broj drastično smanjen, na svega tri ili četiri.
"Proizvođači organske hrane već duži niz godina nisu imali poticajne mjere za certificiranje svojih proizvoda. Oni i dalje rade po principima organske proizvodnje, ali nemaju sredstva za certificiranje", pojasnio je Herceg.
Pojedine općine kao što su Travnik, ali i Vlada Srednjobosanskog kantona podržali su prošle godine proizvođače organske hrane, ali oni očekuju redovne poticaje s federalnog nivoa. Na skupu se mogao čuti podatak da je u malinarstvu u našoj zemlji angažirano oko 100.000 ljudi kojima je to i jedini prihod i oni trebaju podršku nadležnih institucija.
Mejra Halilović, uspješni proizvođač organske hrane s Nišićke visoravni, te Ahmed Balić, uspješni proizvođač meda iz Travnika, primjeri su da se od kvalitetnih proizvoda može zaraditi. Svoja iskustva i proizvode predstavili su i na ovoj konferenciji. Središte za cjeloživotno učenje predstavio je internet-aplikaciju "Slijedi domaće - Domaća hrana i proizvodi".
Tagovi
Autorica