Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 29.01.2025. 16:00

Nema zime za organske proizvode u Italiji

Opjonica iz Italije se bavi samo prikupljanjem i prodajom organskog voća i povrća od ukupno 60 proizvođača, sa ukupno 840 hektara

Nema zime za organske proizvode u Italiji
Foto: Bojan Kecman
  • 64
  • 17
  • 0

Da se i u oblasti proizvodnje voća i povrća mogu ostvariti dobri rezultati pokazuje primjer Jonice bio. Naime, to je naziv komercijalnog brenda za proizvodnju organskog voća i povrća iz Montescagliosa, malog mjesta u regiji Puglia, na jugu Italije.

Jonica bio je u sastavu Opjonice, konzorcijuma, tri zadruge i četiri pojedinačna partnera, koji 70 % prodaje voća i povrća ostvaruje u zemlje Evropske unije.

Opjonica se bavi samo prikupljanjem i prodajom organskog voća i povrća od ukupno 60 proizvođača, sa ukupno 840 hektara. Više od polovice, točnije 51 % površina je pod povrćem, ostatak pod voćem.

Imaju četiri frigo komore

"Cilj nam je borba za kvalitetan organski proizvod jer tržište traži takve proizvode, naročito na sjeveru i zapadu Evrope. Jonica bio je prepoznata na tržištu i zaista nemamo probleme što se tiče prodaje", istaknuo je Saverio Interno, rukovodilac otkupa u konzorcijumu.

sc
Organsko voće i povrće otkupljuju od ukupno 60 proizvođača

Dodaje kako većina proizvoda odlazi u Norvešku, Holandiju, Francusku i Belgiju te da im skladišni kapaciteti i pakirnice moraju biti vrhunski, što i, kaže, imaju u hali od 4.825 kvadrata. Osim toga, posjeduju i četiri frigo komore. Imaju 85 zaposlenih koji rade 11 mjeseci godišnje.

Najznačajniji proizvod je vinova loza od koje imaju samo dvije sorte sa sjemenkama. Te sorte plasiraju u Italijji, a sve ostale su bezsjemene, jer su najtraženije na tržištu centralne i sjeverne Evrope, naglasio je.

Najviše problema sa Xylellom

Saverio ističe da konzorcijum ispunjava standarde u vezi sa organskom proizvodnjom, a posjeduje i sertifikate IFS, BIOSUISSE ORGANIC, GLOBAL GAP i Prodotti biologici. Proizvodi se pakuju u papirnatu, drvenu i plastičnu ambalažu. Prema njegovim riječima, u Italiji je trenutno 19,8 % obradivih površina pod organskom proizvodnjom, a cilj Evropske unije je 25 % do 2030. godine. Neke kulture, naročito povrtne, u Italiji su već dostigle 25 % površina pod organskom proizvodnjom.

fev
Proizvode pakuju u papirnatu, drvenu i plastičnu ambalažu

"Od povrća najviše otkupljujemo lubenice, dinje, tikve, šparoge, celer, salatu, radič, krompir, komorač, kupusnjače, praziluk, artičoku, a od voća kruške, šljive, kaki, nar, citruse, masline", navodi. Dodaje kako upravo s maslinama imaju problem s bakterijom Xylella fastidiosa koja im posljednjih godina najviše napada stara stabla maslina, pa se počelo sa sadnjom tolerantnijih sorti.

Pojasnio je kako svaki proizvođač ima svog savjetodavca kojeg plaća konzorcijum i koji kontrolišu proizvodnju na imanjima, čak i tokom berbe kada se uzimaju uzorci za uzorkovanje. Proizvođači dobijaju i rasad povrća, kao i nove sadnice voća, a otplaćuju ih rodom.

Više fotografija pogledajte u galeriji ispod teksta.


Fotoprilog


Tagovi

Bezsjemena vinova loza Organska proizvodnja Saverio Interno Xylella fastidiosa Organsko voće Organsko povrće Italija Jonica bio Opjonica


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.