Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o organskoj proizvodnji
  • 15.03.2017. 14:00

Napokon poticaji za organsku proizvodnju?

Na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede FBiH razgovarano je i o mogućnostima uvođenja poticajnih mjera za organsku proizvodnju, razvoju organske proizvodnje, certifikaciji, te tekućim pitanjima.

Foto: fmpvs.gov.ba
  • 3.973
  • 268
  • 0

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine Šemsudin Dedić sastao se sa predsjednikom Saveza udruženja organskih proizvođača Federacije Bosne i Hercegovine Sejadom Hercegom i predstavnicima Koordinacionog tima za razvoj organske proizvodnje u Federaciji BiH: Mejrom Halilović, (proizvođač organske hrane u području destilacije eteričnih ulja) i Enverom Avdićem (direktor ESOF-a).

Teme sastanka bile su Zakon o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji FBiH te organizacija sajma "ORGANIC SARAJEVO 2017." koja se već šestu godinu zaredom organizuje na prostoru Trga djece Sarajeva (ispred BBI Centra).

Potencijal koji se mora iskoristiti

Ministar Dedić je istakao da je organska proizvodnja potencijal koji Federacija BiH mora iskoristiti u narednom periodu budući da organski proizvodi na evropskom tržištu imaju visoku vrijednost.

"Ti proizvodi su velika šansa za izvoz, jer postoji potražnja u zemljama EU za takvim proizvodima. Organski poljoprivredni proizvodi imaju veću vrijednost na tržištu, postižu veću cijenu i konkurentni su. Zakon je usvojen, a uskoro se kreće sa izradom podzakonskih propisa, gdje će se detaljnije propisati uvjeti za pojedine proizvodnje na principu organske poljoprivrede", istakao je ministar Dedić.

Na sastanku razgovarano je i o mogućnostima uvođenja poticajnih mjera za organsku proizvodnju, razvoju organske proizvodnje, certifikaciji, te tekućim pitanjima.

Uvođenje novih 15.000 proizvođača

Istaknuto je i da BiH u narednim godinama mora postići 3% obradivih površina u organskom sektoru, što je ujedno i jedan od preduslova za pristup EU. Ukoliko bi se dostigao taj cilj, odnosno 47.000 ha obradivih površina pod organskim zasadima. to bi značilo da bi se u sektor organske proizvodnje uvelo oko 15.000 novih proizvođača, što bi imalo značajan pozitivan utjecaj na smanjenje nezaposlenosti, siromaštva i na jačanje ruralnih područja u BiH.

Također, ovo bi olakšalo pristup BiH evropskim fondovima, kao na primjer IPARD fondu za podupiranje ruralnog razvoja i poljoprivrede, kroz bespovratna sredstva za jačanje poslovanja u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru.

Foto: fmpvs.gov.ba


Tagovi

Organska proizvodnja Šansa Izvoz


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.