Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korisni insekti
  • 28.07.2021. 12:00

Muha gusjeničarka - mala, a korisna

Odrasle muhe gusjeničarke se hrane cvjetnim nektarom, a njihove larve parazitiraju brojne štetne insekte. One nam pomažu da broj štetnih insekata držimo pod kontrolom.

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 129
  • 197
  • 0

Muhe gusjeničarke ili bodljikave muhe Tachinidae su korisni insekti. Naziv su dobile zbog dlakavog tijela. U Evropi ih ima oko 500 različitih vrsta, a smatra se da ih u svijetu ima preko 10.000. Odrasle jedinke se hrane biljnim sokovima i nektarom. Larve parazitiraju druge insekte. Najpoznatije su obična muha gusjeničarka Tachina grossa i bodljikava gusjeničarka Echynomyia ferra.

Hrani se nektarom

Veoma često u dvorištima, baštama i voćnjacima vidimo dlakave muhe koje lete oko cvijeća i piju nektar, a da nismo ni svjesni koliko su korisne. Gusjeničarke su zaštitnice naših biljaka. Odrasle ne prave štetu, a larve parazitiraju odrasle jedinke, ali i larve štetnih insekata.

Po svom izgledu su veoma različite. Neke su dlakave, dok su druge glatke. Neke vrste liče na običnu. Najlakše ćete ih prepoznati zbog načina njihove ishrane. Vidjećete ih na cvjetovima, jer im je hrana nektar. Druge vrste ne privlači nektar i cvijeće. Čim ju vidite da se hrani na cvijetu, to je 100 posto korisna muha gusjeničarka.

Treba znati da određena vrsta ima samo jednog domaćina ili grupu srodnih vrsta štetnih insekata. Zbog toga je od izuzetne važnosti da u bašti imamo što više različitih vrsta koje parazitiraju štetne insekte, odnosno njihove larve kao što je kropmirova zlatica, kukuruzna sovica, kukuruzni crv, larve raznih moljaca, leptira (kupusni bijelci), osa biljarica, harlekinske bube, biljne stjenice i razne druge vrste.

Ženke na različite načine napadaju štetne insekte. Najčešće polažu jaja na površinu tijela domaćina, a iz njih se ubušuju u tijelo larve ili odraslog insekta domaćina. Mogu da ih odlažu na biljke ili drugu hranu štetnih insekata. U potrazi za hranom štetni insekti će pokupiti jaja iz kojih će mlada larva da se ubuši u njihov organizam.  Kod nekih će položena jaja pojesti insekti domaćini, a larva će se razviti u njihovom stomaku i jesti ih iznutra. Također, ženke imaju posebnu legalicu kojom probuše kožu štetnog insekta i polažu ih u unutrašnjost organizma.

Regulišu broj štetnih insekata

Bez obzira na koji će način parazitirati tijelo štetnog insekta domaćina, pojest će njegovu unutrašnjost. Na taj način se prirodno reguliše brojnost štetnih. Koliko će one uspjeti da nam pomognu u ovoj borbi, zavisi od mnogo faktora - njihovih pirodnih neprijatelja, broju generacija, broju jaja koja polažu, da li sadimo biljke koje ih privlače.

Prirodni neprijatelji su im ptice, miševi, svinje. Neke vrste razvijaju samo jednu generaciju godišnje, dok druge imaju veći broj generacija. Muhe koje legu direktno na domaćina polažu manji broj. Maksimalno će položiti do 100. Za razliku od njih, one koje polažu na biljke ili zemlju mogu imati i do 5.000 jaja.

Kako ih privući?

U baštu, dvorište ili voćnjak možemo ih privući obiljem hrane, odnosno nektara. Njihov usni aparat je nalik na spužvu i zbog toga im odgovaraju cvjetovi koji su plitki, u formi tanjira jer im je nektar tada lako dostupan.Takve cvjetove imaju kamilica, vratić, hajdučka trava, ivančica, sunčano oko (heliopsis), zvijezdani, carevo ili djevojačko oko.


Tagovi

Muha gusjeničarka Tachina grossa Bodljikava gusjeničarka Echynomyia ferra Korisni insekt


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.