Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko ambalaža
  • 03.01.2018. 19:00

Mlađa generacija preferira ekološku ambalažu

Istraživanje je pokazalo da će čak 36 posto kupaca na internetu kupiti proizvod ako je on u ekološki prihvatljivoj ambalaži.

Foto: Bigstockphoto/Rido
  • 402
  • 15
  • 0

Danas su održivost, ruralna privlačnost i, naravno, izgled, najvažniji uslovi kojega mora ispuniti prehrambeni sektor. Ovo se ne odnosi samo na proizvode, već i na njihovu ambalažu.

Kompanija Landpack GmbH iz Puchheima (Njemačka) počela je s aktivnostima na ovom području u 2013. godini, a trenutno je poznata u cijeloj Evropi po svojim jedinstvenim ambalažnim rješenjima za pakiranje od razgradive konoplje i slame. Prema riječima direktora te kompanije, Thomasa Maier-Eschenlohra, potražnja se ubrzano povećava, navodi freshplaza.

Slama je vizualno upečatljivija

Kompanija je započela sa izolacijskim materijalima od slame, ali su u međuvremenu i proizvodi od konoplje postali zanimljivi kupcima.

"Konoplja nije tako vizualno upečatljiva kao slama. Kada pogledate slamu, odmah ju vežete uz seoski život i održivost. Pojedini kupci s masovnijom proizvodnjom biraju konoplju, a oni manji koji nemaju velike biznise, poput trgovina farmerskih proizvoda i mesara, preferiraju slamu. Izgled je posebno važan za ovu posljednju grupu korisnika. Posebno mladi ljudi ili generacija Y i Z inzistiraju na ekološkoj ambalaži", kaže Maier-Eschenlohr koji tvrdi da se u mnogim slučajevima kod prodaje voća i povrća, događa da fotografije na internetu ne odgovaraju stvarnom pakiranju. Pa se tako svježi proizvodi sa farme pakiraju u plastičnu ambalažu i tako šalju kupcima koji sve manje žele takva pakiranja.

Istraživanje je pokazalo da će čak 36 posto kupaca na internetu kupiti proizvod ako je on u ekološki prihvatljivoj ambalaži.

Njihova ambalaža i od konoplje i od slame dobar su izolator i odlično apsorbiraju udarce što je jako važno posebno u sektoru voćarstva i povrćarstva gdje se takvim paketima šalju proizvodi koji su gotovo spremni za na stol.

Foto: Bigstockphoto/Rido81


Tagovi

Eko ambalaža Ambalaža od slame Ambalaža od konoplje Landpack Eko proizvodi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.