Pretraga tekstova
Dosadni kukci bezopasni su za ljude, međutim čine velike štete na paradajzu, grožđu, paprikama, malinama, ribizlama, mahunama. Kako ih se riješiti?
Vinogradi i voćnjaci vrve smrdljivim martinima koji čine prilične štete na plodovima, unesete ih hrpu sa osušenim rubljem, imate osjećaj da vam neprestano zuje iznad glave, ubijete ih, a onda vam se stambenim prostorom širi nesnosan smrad? Znamo kako vam je. Smrdljvih martina, čini se, svake je godine sve više, posebice s prvim hladnijim danima kada traže mjesto za prezimiti s obzirom da te štitaste stjenice tijekom zime padaju u stanje hibernacije.
Smrdljivi martini hrane se biljnim sokom i što je biljka ili njezin plod sočniji privući će više smrdljivih martina. Plodovi postaju ljepljivi, oštećeni od sisanja sokova i dobivaju neugodan miris od tvari koju luče martini. Najveće štete čine na paradajzu, grožđu, paprikama, malinama, ribizlama, mahunama. Kako se riješiti ovih biljnih štetnika koji inače ne napadaju i nisu opasni za ljude? U borbi protiv smrdljivih martina koriste se brojni prirodni preparati koji nisu škodljivi za ljude i okolinu.
U ekološkoj proizvodnji dopušteni su preparati na bazi piretrina, upotreba parazita Trichopoda pennipes i Trissolcus basalis koje parazitiraju jaja i ličinke, a vrlo su se dobrim pokazali i prirodni pripravci od lukovine, čili paprike ili gorušice. Podsjećamo, postoji niz pripravaka koje možete pripremiti, a o kojima smo pisali lani.
Od dosadnih martina moguće se, naravno, zaštititi i postavljanjem mrežica na prozore. Barem da spriječite njihov ulazak u stambeni prostor. Privlači ih žuta boja pa u dvorištu zalijepite žuti papir na koji će dolaziti. Smrdljivi kakvi jesu, ne podnose mirise koji nama inače odgovaraju, poput mirisa deterdženta. Odnosno, u litru vode ulijte 10-20ml tekućeg sapuna i poprskajte ih. Kao i većinu kukaca, odbija ih i miris bijelog luka i nane pa ih postavite ispred svojih prozora ili vrata.
Podsjećamo, smrdljivi martini zimi padaju u stanje hibernacije i bude se tijekom proljeća kada vrijeme postane toplije.
Tagovi
Smrdljivi martini Zaštita Biljne štetočine
Autorica
Više [+]
Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 3 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 3 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi