Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pro-eco
  • 30.07.2019. 17:00

Kako sačuvati uskladištene žitarice od štetočina?

Uzgajivači žitarica imaju sve više problema sa skladišnim štetočinama. Pro-eco ima ekološki siguran i netoksičan prah namijenjen suzbijanju skladišnih štetočina, insekata i grinja.

Foto: Bigstockphoto/jonson
  • 718
  • 75
  • 0

Iz godine u godinu uzgajivači žitarica imaju sve veće probleme sa skladišnim štetočinama. Razlog tomu mogu biti toplije zime i ljeta pa se javlja veći broj generacija štetočina. Ujedno je i problem vezan uz neadekvatne skladišne prostore u kojima se vrlo teško provode preventivne mjere (higijena), a samim time je otežana mogućnost kvalitetnog suzbijanja ovih štetnika. 

Ekološki siguran i netoksičan prah

U Pro-eco ponudi pronađite SilicoSec® - ekološki siguran i netoksičan prah namijenjen suzbijanju skladišnih štetočina, insekata (žižaka - Sitophilus spp., žitnog kukuljičara - Rhyzopertha dominica, brašnara - Tribolium spp., surinamskog brašnara - Oryzaephilus surinamensis, moljca - Ephestia spp.) i grinja na uskladištenim žitaricama i uljanoj repici, u praznim ili punim skladištima te mlinovima. 

Djeluje tako da ošteti vanjski voštani sloj insekta kojeg tretiramo, što rezultira dehidracijom i smrću štetočine. Primjenjuje se preventivno i kurativno pri čemu treba kontrolirati vlagu i temperaturu. Sastoji se od 100% dijatomejske zemlje koja u sebi sadrži silicij dioksid. Spada u skupinu akaricida i insekticida. SilicoSec® je vrhunski proizvod koji je potpuno prirodan i netoksičan

Brašnar (foto: Bigstockphoto/Akil Rolle-Rowan)

Načini tretiranja

Izravna primjena na žitarice:

  • Na uskladištenim žitaricama preventivno (prije pojave štetočina) u količini 1kg/t
  • Na uskladištenim žitaricama kurativno (nakon pojave štetočina) u količini 2 kg/t

Broj primjena: 1 godišnje

Strojem za primjenu pesticida u obliku prašiva ili ručnim posipavanjem kod uskladištenja na pokretnoj traci (ubacivanjem u žitarice u pokretu).

Vrijeme primjene: kod uskladištenja, tijekom prebacivanja ili kod opasnosti od napada

Silico-Sec® pronađite u pakiranjima od 2 i 15 kilograma

Tretiranje površina: Potrebno je nanijeti proizvod na suha, čista i prazna skladišta.

  • u praznim skladištima 1 kg/100m² (10 g/m²) - broj primjena: 10 puta godišnje. Primjenjuje se strojem za primjenu pesticida u obliku prašiva (pištolj za zaprašivanje s kompresorom ili pokretnim motorom) prije uskladištenja, preventivno ili kurativno.
  • u mlinovima, silosima i plodnim skladištima 1 kg/100 m² - broj primjena: 12 puta godišnje. Strojem za primjenu pesticida u obliku prašiva (pištolj za zaprašivanje kompresorom ili pokretnim motorom), preventivno i kurativno.
Žižak (foto: Pixabay/skeeze)

Vlažnost zrna žitarica ne smije biti veća od 14%, dok vlažnost uljane repice ne smije biti veća od 7,5%. Važno je prije primjene skladišta dobro očistiti. Na površini žitarica preparat ostavlja bijelu boju što u konačnici nimalo ne utječe na boju brašna kao ni na kvalitetu konačnog proizvoda. SilicoSec® se koristi u integriranom i u ekološkom uzgoju. Skladištiti se može neograničeno ako se drži u suhim i mračnim prostorijama u originalnoj ambalaži.  

Mortalitet štetočina

Za sve dodatne informacije o primjeni i djelovanju Silico-Sec®-a obratite tvrtki Pro-eco na jedan od navedenih kontakata.


Tagovi

Zaštita žitarica Grinje Kukci Štetočine Skladištenje Ekološki Netoksičan


Partner