Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobri susjedi u vrtu
  • 28.12.2016. 08:00

Kako različite biljke funkcionišu skupa?

Kada kažemo da neke biljke možemo saditi zajedno mislimo na biljke koje dobro funkcionišu skupa i koje bi trebalo uvijek da se sade skupa. Međutim rijetko govorimo o onima koje se narodski rečeno medusobno ne slažu.

Foto: Pixabay/sasint
  • 3.129
  • 535
  • 0

Baš kao i ljudi, neke biljne vrste se slažu jako dobro dok se druge uopšte "ne podnose". Nerijetko u baštama vidamo različite biljne vrste kako vode zajednički život i medusobno dobro komuniciraju. Kada kažemo da neke biljke možemo saditi zajedno mislimo na biljke koje dobro funkcionišu skupa i koje bi trebalo uvijek da se sade skupa. Međutim rijetko govorimo o onima koje se narodski rečeno medusobno ne slažu.

Biljke utiču jedna na drugu na način da luče aktivne tvari - fitoncide. Fitoncidi su različite biološki aktivne tvari koje stvaraju biljke, a na životni proces susjednih biljaka djeluju poticajno ili sprječavajući. Ne radi se samo o uticaju dvije biljke jedna na drugu, tu je cijeli niz utjecaja okoline u kojoj se biljke nalaze.

Dobri susjedi

S obzirom na namjenu i rezultate koji se postižu njihovim združivanjem razlikujemo više tipova:

  • Biljke koje se medusobno izravno pomažu, a sade se u neposrednoj blizini (npr.kombinacija celera s lukom)
  • Biljke koje pomažu sljedeću kulturu obogaćujući tlo, tj.kao pretkultura se koriste za zelenu gnojidbu
  • Biljke koje svojim aromatizirajućim svojstvima stimulšu pozitivan uticaj na druge kulture (npr. kamilica ako se nalazi uz rubove oko luka, i to u omjeru 1:100)
  • Biljke koje štite susjede od napada nametnika i imaju neugodan okus, miris ili boju ili ih čak privlače kao glavna kultura (npr. pelin i metvica štite od nekih insekata)

Najbolje rješenje za dobijanje rezultata bez otrova koji se nazivaju "sredstva za zaštitu bilja" bilo bi kombiniranje gredica. Međutim planiranje vrta mnoge može zbuniti, ali je važno voditi brigu o "dobrim susjedima".

Da bi lakše shvatili koje biljke dobro korespondiraju pogledajte tabelarni prikaz:

Biljka

Dobri susjed

Loši susjed

celer

poriluk, luk

krompir, kukuruz, krastavac

mrkva

salata, vlasac, luk, grašak

cikla

rajčica

peršun, celer, kupus

krompir, krastavac, grašak, komorač

salata

rotkvica

peršun

kupusnjače

grah

gorušica

krompir

kupus, špinat, hren

cikla, rajčica, suncokret, grašak

grašak

krastavac, mrkva, rotkva

grah, mahune, luk, krompir

luk

jagoda, cikla, paradajz, krastavci

grah, kupus, grašak, poriluk

grah

cikla, špinat

luk, grašak, rotkva

Aromatično bilje kao primjer dobrog susjeda

Postoji niz začinskih i ljekovitih biljaka koje se siju sa voćem i povrćem u namjeri da ih zaštite, jer uništavaju štetne mikroorganizme, nametnike i bolesti. Neke svojim mirisom maskiraju mirise kultura koje napadaju insekti i bolesti i na taj način ih štite.

  • bosiljak (Ocimum basilicum) - osnažuje imuni sistem biljaka koje ga okružuju. Mirisom odbija lisne uši, komarce i grinje.
  • gavez (Symphytum officinalis) - posjeduje prehrambena i iscjeliteljska svojstva za biljku. Od njegovih listova pomiješanih sa koprivom priprema se otopina bogata kalij karbonatom.
  • kadifica (Tagetes sp.) - odbija nematode, a dobro ju je posaditi na rubove gredica.
  • kadulja (Salvia officinalis) - ima veliku iscjeliteljsku sposobnost prema ostalim biljkama. Odbija leptira kupusara i puža golaća.
  • Kamilica (Matricaria chamomilla) - oporavlja zemljište oko metar u promjeru.Sprječava pojavu bijelog crva. Dobro je nekoliko busenova posaditi među poriluk, krompir i celer.
  • Nana (Mentha piperita) - odbija štetočine kupusa i lisne uši.
  • Neven (Calendula officinalis) - korijen nevena luči tvar koja odbija oble gliste-nematode. Dobro ga je imati u blizini mrkve i ruža.

Foto: Pixabay/sasint


Povezana biljna vrsta

Neven

Neven

Engleski naziv: Common marygold | Latinski naziv: Calendula officinalis L.

Neven je ukrasna biljka, a suhi cvijet sve se više upotrebljava kao sastojak masti za liječenje upale sluznica i obnavljanje epitelnih ćelija i kao antiseptik. Morfološke... Više [+]

Metvica

Metvica

Engleski naziv: Mentha | Latinski naziv: Mentha sp.

Metvicu karakteriše ugodan miris mentola, a jedna je od najvažnijih ljekovitih biljaka za proizvodnju eteričnog ulja, lijekova i čajeva. Djeluje osvježavajuće i umirujuće i... Više [+]

Kamilica

Kamilica

Engleski naziv: Camomile | Latinski naziv: Matricaria chamomilla (L.)

Kamilica je jednogodišnja, samonikla biljka raširena u cijelom svijetu. Može se uzgajati kao monokultura, ali ju intenzivno ne treba uzgajati duže od dvije godine. Obiluje... Više [+]

Kadulja

Kadulja

Engleski naziv: Shop sage | Latinski naziv: Salvia officinalis L.

Kadulja ima raznoliku namjenu, ali najčešće se upotrebljava za dobivanje eteričnog ulja. Čaj od kadulje služi za obloge za rane i za ispiranje usta i grla radi dezinfekcije.... Više [+]

Tagovi

Fitoncidi Dobri susjedi Začinsko bilje Aromatično bilje Neven Nana Kamilica Bosiok Kadulja


Autorica

Mukadesa Zukić

Više [+]

Mukadesa je diplomirani biolog. Aktivna je članica eko udruženja "Sadnice mira".