Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 23.07.2017. 10:00

Kako pravilno skladištiti proizvode?

Skladištenje organskih proizvoda zahtjeva poštovanje strogih pravila. Štete koje mogu da nastanu ukoliko se to ne ispuni teško je ukloniti.

Foto: jaymethunt / Pixabay
  • 671
  • 46
  • 0

Prilikom skladištenja organskih proizvoda potrebno je osigurati posebna skladišta, uz jasno deklarisanje i označavanje samih proizvoda.

U slučaju da ne postoji mogućnost odvojenog skladištenja, neophodno je osigurati jasnu segregaciju između organskih i konvencionalnih proizvoda, uz jasno označavanje i poštovanje svih mjera koje bi spriječile miješanje organskih proizvoda sa proizvodima iz konvencionalne proizvodnje.

Takođe, za organske proizvode koji se skladište u rasutom stanju (rinfuzi), mora se osigurati poseban dio jasno obilježenog skladišta koji je odvojen od ostalih proizvoda iz organske i konvencionalne proizvodnje.

Problem su neadekvatna skladišta

Za skladištenje organskih proizvoda mogu da se koriste hermetički zatvorena skladišta ili skladišta sa kontrolisanom atmosferom (ugljen dioksid, azot, argon ili kiseonik).

Štete nastale tokom skladištenja teško je ukloniti kasnije

Proizvođači nisu dovoljno upoznati sa pravilima skladištenja, te svakako treba nešto da se uradi po pitanju njihove obuke u pogledu logistike i transporta organskih proizvoda.

"Generalno gledano, i za organsku i za konvencionalnu proizvodnju, tehnologija skladištenja je najzapostavljenija tehnologija, kako kod žita tako i kod drugih sirovina. Štete koje mogu nastati tokom skladištenja najčešće je vrlo teško otkloniti u daljim procesnim tehnologijama do finalnog prehrambenog proizvoda. Prilikom transporta organskih proizvoda, izuzetno je važno prije svega prijevoz prilagoditi određenoj vrsti proizvoda, voditi računa da ne dođe do oštećenja pakovanja, kao ni miješanja i eventualne zamjene sa proizvodima iz konvencionalne proizvodnje", naglašava Jovana Đisalov iz Instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu.

Prema njenim riječima, organski proizvodi moraju biti upakovani i označeni na propisan način, što znači da ambalaža koja se koristi za pakovanje organskih proizvoda mora da bude sačinjena od biorazgradivih materijala, recikliranih, odnosno materijala podložnih reciklaži. Takođe, kontejneri ili sanduci koji se koriste za pakovanje organskih proizvoda ne mogu da sadrže sintetičke fungicide, konzervanse ili fumigante.

Kako pojeftiniti uslugu skladištenja? Odgovor je jasan - samo poštovanjem cjelokupne dobre poljoprivredne prakse i tehnologije skladištenja, troškovi proizvodnje se mogu značajno redukovati.

Kako se sačuvati od štetočina u skladištima?

Kao i kod primjene sredstava za zaštitu bilja tokom vegetacije, tako su i sredstva koja se koriste za tretiranje skladišta organskih proizvoda ograničena, što ukazuje na to da se prilikom skladištenja organskih proizvoda mora posvetiti više pažnje.

"U organskoj proizvodnji preventivne mjere kontrole bolesti štetočina su na prvom mjestu i zato je izuzetno važno voditi računa prije svega o higijeni skladišnog prostora i kontejnera u kojima se čuvaju organski proizvodi. Ukoliko su u pitanju svježi proizvodi, neophodno je čuvati isključivo zdrave, neoštećene proizvode, jer u suprotnom kontaminirani i oštećeni proizvodi predstavljaju žarišta za proizrokovače bolesti i štetočine. Kod upakovanih proizvoda ambalaža mora biti adekvatna, zatvorena i obilježena na propisan način. Metode za zaštitu proizvoda u skladištima od bolesti i štetočina obuhvataju kombinaciju mehaničkih, fizičkih, biotehničkih i u krajnoj mjeri hemijskih metoda", ističe sagovornica.

Dobra praksa ključna za proizvodnju zdravih organskih proizvoda

Ona ističe da je vrlo važno da poljoprivredni proizvođači znaju da je planiranje proizvodnje u skladu sa zahtjevima tržišta od izuzetnog značaja za ekonomičnost i upravljanje jednom proizvodnim sistemom.

"To podrazumijeva organizovanu proizvodnju i plasman proizvoda za poznatog kupca. Dobra proizvodna praksa je ključna za proizvodnju organskih zdravstveno sigurnih proizvoda visokog kvaliteta, koja uključuje zdrav i kvalitetni sadni materijal, sortiment preporučen za organsku proizvodnju uz preventivne mjere zaštite bilja i biološku kontrolu bolesti i štetočina. Uz odabir odgovarajućeg sistema skladištenja i higijenu skladišnog prostora, kontinuiran monitoring i nadgledanje uz pravovremene mjere intevencije, organska proizvodnja može da ima višetruke benefite".

Foto: jaymethunt / Pixabay


Tagovi

Skladištenje Organski proizvodi Proizvodnja Skladište


Autorica

Marija Jovanović

Više [+]

Marija je ekonomski novinar već 12 godina. Ima 38 godina i završila je Fakultet političkih nauka u Beogradu. Životni moto: Najvažnija stvar kod cilja je da ga imate. Uvijek imajte na umu da je vaša čvrsta odluka da uspijete važnija od svake druge.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas