Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Miševi u bašti
  • 02.05.2023. 07:30

Kako kontrolirati miševe u bašti? Smetaju im intenzivni mirisi

Miševi imaju važnu ulogu u biološkom ciklusu. Nemoguće je imati baštu bez njihovog prisustva, ali je moguć suživot

Foto: Depositphotos/phototrip
  • 343
  • 40
  • 0

Proljeće je vrijeme kada se sve više zadržavamo u bašti, sijemo i sadimo nove biljke. Sada već možemo da uberemo neke vrste povrća. Međutim, nećemo biti sami. Bašta nije izvor hrane samo za nas već i za miševe.

Preko zime oni su gospodarili i napravili skloništa. Možemo ih pronaći u kompostu, gomilama lišća, trave, granja, u plastenicima, objektima pored bašte, šupama za ostavljanje alata i poljoprivredne opreme. Odgovara im da je mjesto za sklonište mirno, skrovito, da ih niko ne uznemirava, toplo, suho i teško dostupno grabežljivcima.

Mogu nanijeti veliku štetu, jer oštećuju poljoprivrednu opremu, jedu uskladišteno sjeme i poljoprivredne proizvode, goste se i sa posijanim sjemenom i krtolama koje posadimo u bašti. Na njihovom meniju su plodovi povrća kojeg uzgajamo za sebe. Osim što će grickati, oni povrće uprljaju blatom, izmetom, a mogu prenijeti razne bolesti ili privući zmije koje se njima hrane.

Ne koristite otrove

Međutim, oni imaju važnu ulogu u biološkom ciklusu. Rasijavaju sjeme, veliki broj štetočina je za njih poslastica. Problem može nastati ako u bašti nemaju prirodne neprijatelje i brzo se prenamnože. Nemoguće je imati baštu bez njihovog prisustva, ali je moguć suživot.

Za suzbijanje miševa u bašti ne treba koristiti otrove. Kako se radi o veoma štetnim materijama koje mogu prouzrokovati probleme i za nas, preporučuje se upotreba bezbjednih i prirodnih sredstava. Ne odgovaraju im biljke intenzivnog mirisa.

Zova, pelin, kamilica

Na prvom mjestu je zova koja luči cijanovodičnu kiselinu. Ona može pomoći kod odvraćanja neželjenih gostiju i tjera miševe na početku razvoja populacije. Zbog toga posadite grm zove ili u rupe zabodite grančice zove s listovima kako biste ih svojim mirisom otjerali. Istu funkciju će imati pelin, kamilica.

Divlje ruže koje imaju trnje poslužiće istoj svrsi. Grančice s trnjem zabodite u rupe, postavite rukovet grančica na puteve kojima izlaze ili ulaze u skloništa i objekte.

Natopite stare krpe mješavinom biljnog i ulja od mente uz dodatak amonijaka i stavite ih na mjesta gdje se miševi zadržavaju. Snažan miris će otjerati i njih, ali i druge glodare, a nije interesantan za druge životinje.


Tagovi

Bašta Glodari Miš Miševi u bašti Tjeranje miševa Intenzivni mirisi Kako otjerati


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.