Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljuske oraha
  • 25.01.2023. 18:00

Kako iskoristiti ljuske oraha? Za tečno đubrivo, drenažni sloj i malč

Biljke mogu da imaju veliku korist od njih, čak se može pripremiti tečno đubrivo za presadnice

Foto: Depositphotos/halfpoint
  • 372
  • 40
  • 0

Ljuske oraha najčešće predstavljaju otpad koji u najboljem slučaju završi u na kraju bašte. Međutim, zahvaljujući svojim karakteristikama, mogu imati izuzetnu ulogu u poljoprivredi i uzgajanju biljaka. Veliku primjenu ima tečno đubrivo koje se pokazalo odlično u proizvodnji presadnica, posebno za paradajz, papriku i krastavce.

Sadržaj celuloze u ljusci se kreće oko 60 posto, manje su količine masti, proteina, a pepela ima do dva posto. Posebna pogodnost je što ima hranjive materije koje se lako ispiru i biljke ih usvajaju. Bogate su aminokiselinama, organskim kiselinama, vitaminima, taninima, mineralima. Ove materije djeluju kao biljni stimulansi, potiču rast, djeluju kao fungicidi, pomažu u zacjeljivanju oštećenja i rana.

Ipak, treba obratiti pažnju na sadržaj tanina, juglona i sličnih materija koje mogu inhibirati rast biljaka. Najviše ih ima u listovima i kori, dok je u ljuskama njihova zastupljenost mnogo manja.

Tečno đubrivo za uzgajanje presadnica

Kako bi dobili snažan i zdrav rasad priprema se đubrivo čija je priprema jednostavna. Sakupite ljuske od 20 plodova i prelijte s 1 l vode. To kuhamo 20 minuta u poklopljenoj posudi. Pustite da se ohladi, zatim procijedite, razblažite s vodom u odnosu 1:2 i zalijte mlade biljke. Ovim đubrivom se mogu zalijevati i sobne biljke.

Korist za baštu i voćnjak

Za sobne biljke ih također možete koristiti kao drenažni sloj koji stavljamo na dno saksije. To će obezbijediti bolje oticanje vode, spriječiti stagnaciju vlage i pojavu truležnih oboljenja. Sloj treba biti debeo od 2 do 5 cm za veće posude i korita. Kada se koristi za drenažu povišenih gredica, pomiješate ih s granjem i kartonom.

Malčiranje ljuskama oraha sprečava rast korova i održava vlažnost zemljišta. Mogu se koristiti i za prekrivanje staza u bašti. Kako bi do izražaja došlo njihovo pozitivno djelovanje, neophodno ih je usitniti na komade veličine pola centimetra. Sloj mača treba da ima debljinu od 3 do 4 cm. U ovakvom obliku se može dodati i u kompostnu masu. Za malčiranje voćaka veličina komada mora biti veća.

 


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: - | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah (oras) se može saditi u jesen ili u proljeće, ali za većinu agroklimatskih područja u BiH preporučuje se jesenska sadnja jer se tako bolje primaju sadnice pa je i bolji rast... Više [+]

Tagovi

Orah Ljuske oraha Tečno đubrivo Malčiranje Drenažni sloj Sobne biljke Orašar Čišćenje oraha


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.