Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bašta za djecu
  • 04.01.2019. 08:00

Kako da napravite baštu za djecu?

Iskoristite zimu da zajedno sa djecom napravite plan njihove bašte. Djeca će naučiti da vjeruju u sebe, kako se uzgajaju biljke, a djeca koje ne vole da jedu neko povrće, veoma će rado pojesti ono koje su sami uzgojili.

Foto: Bigstockphoto/romrodinka
  • 554
  • 102
  • 0

Djeca vole da provode vrijeme u prirodi, kopaju, igraju se među biljkama, beru i jedu ubrane plodove. Bašta i uzgajanje biljaka su odličan način da uposlite njihovu radoznalost. Ukoliko vaša djeca ne vole da jedu povrće, ovo je idealan način da ih zainteresujete za to. Djeca rado jedu ono što samo posiju, njeguju i uberu. Izrada bašte je jednostavna i zabavna, a zimske dane možemo iskoristiti da zajedno sa djecom napravimo plan bašte. Vama će vrijeme planiranja dječije bašte i pomoć djeci da uzgajaju bilje omogućiti da provedete lijepe trenutke sa svojom djecom. Djeca će se naučiti odgovornosti, steći samopouzadnje, naučiti kada se koje biljke siju ili sade, kada se beru. U zavisnosti od uzrasta djece kombinujte biljne vrste i tokom godina mijenjajte biljke. Neka i veličina bašte prati dječiji uzrast.

Odvojite prostor za dječiju baštu

I za najmanju baštu odvojite prostor i neka to bude prostor gdje će biti baštensko carstvo vaše djece. Njihova bašta može biti pored vaše bašte, u dvorištu, u blizini kuće. Kod izbora mjesta za baštu birajte osunčano i lako vidljivo mjesto.

Ukoliko nemate dvorište i baštu, možete iskoristiti balkon ili terasu da osigurate prostor za sjetvu i sadnju biljaka. Dovoljno će biti nekoliko većih saksija, stare kante ili napravite jednostavne boksove za uzgajanje biljaka u zavisnosti koliko imate prostora.

Bašta ne mora da bude klasična, sa ravnim linijama. Za djecu su veoma interesantne bašte sa gredicama u formi cvijeta, labirinta ili bilo kojeg drugog oblika za koji se odlučite. Napravite posebne gredice za biljkama za pizzu, smoothie ili za grickanje.

Baštu li saksiju možete učiniti zanimljivijom ukoliko dodate vjetrenjaču, zatim fontanice ili zvona za vjetar. Sve dodatke možete izraditi sa djecom. Posude na teresama i balkonima djeca mogu dodatno oslikati i ukrasiti.

Izbor odgovarajućih bilnjih vrsta i sorti

Nikada u dječiju baštu ne sadite biljke koje bockaju, grebu ili koje su otrovne.

Prilagodite izbor odgovarajućih biljnih vrsta i sorti prostoru kojim raspolažete, slobodnom vremenu koje vi možete da posvetite dječijoj bašti, dječijem uzrastu i zanimanju.

Birajte vrste i sorte kraćeg vegetacijskog perioda. Na taj način će te obezbjediti brzu izmjenu sjetve i berbe. Djetetu će biti interesantno što se u bašti uvijek dešava nešto novo, ima nešto za ubrati.

Za malu djecu biće dovoljno da imaju baštu od tek nekoliko živića jagode mjesečarke, a kako djeca rastu možete povećavati broj biljnih vrsta koje uzgajate u bašti.

Koje biljke izabrati?

Mnoge vrste povrća, žbunastog voća, ljekovitih, začinskih biljaka i cvijeća su pravi izbor. Od voća posadite stalnorađajuće maline bez bodlji, kupine bez bodlji, jagode mjesečarke, crvene, bijele i crne ribizle, ogrozd. Jagode mjesečarke možete uzgajati u saksijama na balkonu.

Od povrća djeca posebno vole čeri paradajz. Sorte čeri paradajza su otpornije na bolesti, a odlikuju se plodovima razliitog oblika i boje. Njihovi plodovi mogu biti okrugli, izduženi, spljošteni, kruškasti, crveni, narandžasti, crni, bijeli, zelenkasto-crveni. Razlikuju se po okusu i dugo daju plodove.

Kod izbora graška birajte sorte koje su niske i imaju kratak period vegetacije. Zrna graška mogu biti sitnija, krupnija, slađa, ljubičasto obojena, a sve to zavisi od izbora sorte.

Kod izbora krastavca birajte salatne sorte bez bodljica ili sorte sa što manje bodljica na površini ploda.

Rotkvice, cikle koje se beru dok su mlade, salata u svim bojama, mrkva u različitim bojama. Ukoliko djeca ne vole blitvu zajedno posijte blitvu, ali iskoristite različitu obojenost pojedinih sorti - blitva nije samo zelena. Dinja, patlidžan, tikvice će svojim oblicima i bojama biti interesantne biljne vrste.

Iskoristite i uzgajanje ukrasnih tikvica. Na taj način će djeca da uzgajaju plodove različitog oblika koje mogu kasnije da boje, prave ukrase, kućice i hranilišta za ptice.

Djeca vole da imaju svoja skloništa, mjesto gdje se mogu sakriti. Za manju djecu posadite kukuruz šećerac u polukrugu i na taj način stvorite skriveni kutak u bašti. Biljke kukuruza možete posaditi tako da hlad pada u središte ili ih posadite sa strane odakle dolazi vjetar ukoliko je to problem u bašti ili dvorištu. Za nešto veću djecu posadite suncokret sa krupnim sjemenkama. Za suncokret se odlučite kada djeca mogu samostalno da grickaju sjemenke, inače se naoružajte strpljenjem i dovoljno slobodnog vremena da čistite sjemenke za svog mališana.

Od cvijeća, ljekovitog bilja veoma su zahvalni neven, menta, kadifica, tratinčice, dragoljub, cinija, bosiljak, lijepa kata.

Ukoliko djeca ne vole neko povrće neka posije sjemenke iznenađenja. Igrajte se sortama, bojama, oblicima i okusima povrća.

Izbor alata za djecu

Za najmanju djecu koja će imati neku veću saksiju dovoljan je plastični alat, ali uvijek alat treba biti namjenski i usklađen sa dječijim uzrastom. Djete će se naučiti odgovornosti, naučiće se brinuti o svom alatu. Pronađite mjesto samo za dječiji alat. Nakon svakog boravka u bašti, zadatak djeteta je da očisti i spremi alat. Nabavite im male motike, grablje, rukavice odgovarajuće veličine. Za rad oko biljaka djeca mogu da koriste stare kašike, stare saksije, posudice za berbu, kanticu za zalijevanje.

Neka djeca uzgajaju biljke od sjemena do berbe

Informišite djecu o načinu sadnje biljkaka. Što više djeca sama odlučuju o obliku gredica, izboru biljnih vrsta radije će se baviti uzgajanjem biljaka. Za djecu je veoma interesantno da sami posiju i uzgoje rasad raznog bilja.

Danas postoje i slikovnice o baštovanstvu, crtići i dječiji filmovi sa tom tematikom, a sve to će vama pomoći da zainteresujete dijete da što više vremena provede napolju, u prirodi.


Tagovi

Bašta Djeca Povrće Tikvice Gredice Alat


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić