• Magareći stajnjak
  • 07.11.2019. 12:00
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Zavidovići

Jusupovići peletiraju magareći stajnjak i već imaju narudžbe

Nakon sedam godina, Alen Jusupović i njegova porodica, koja je kompletna uključena u ovaj porodični biznis, brinu o čak 72 magarca. No, našli su se u nezavidnoj situaciji kada je u pitanju skladištenje i zbrinjavanje magarećeg stajnjaka.

Foto: Pixabay/AnnaER
  • 321
  • 24
  • 0

U farmi magaraca "Mali farmer" iz Zavidovića, odlučili su se, osim proizvodnje mlijeka i prirodne kozmetike čija je baza magareće mlijeko, proizvoditi i magareće peletirano đubirvo.

Alen Jusupović, vlasnik farme i njegova porodica magarce uzgaja već sedam godina. Naime, Jusupović je 2012. godine na studentsko takmičenje IMAM IDEJU, prijavo ideju da osnuje farmu muznih magarica. Mada se nikada ranije nije bavio poljoprivredom, prevagnula je želja da se vrati na selo. Pobjeda na ovom takmičenju tada mu je pomogla da ostvari svoj san. 

Mali farmer - od magarećeg mlijeka do kozmetike

Nakon sedam godina, Alen Jusupović i njegova porodica, koja je kompletna uključena u ovaj porodični biznis, brinu o čak 72 magarca. No, kako piše Dnevni avaz, našli su se u nezavidnoj situaciji kada je u pitanju skladištenje i zbrinjavanje magarećeg stajnjaka. 

"Istražujući tržište, uvidjeli smo da u ponudi postoji peletirano đubrivo od raznih vrsta stajnjaka, ali da je iz uvoza. Tu smo vidjeli šansu da riješimo ovaj problem", kaže Jusupović i ističe da je čitav proces zasnovan na principima organske i ekološke proizvodnje.

Pored toga, u ovom magarećem đubrivu nema primjesa ostalih vrsta gnojiva

Jusupovići kažu kako već imaju narudžbe te da sa nestrpljenjem očekuju prve tone peleta. 


Tagovi

Farma magaraca Mala farma Alen Jusupović Magareće đubrivo Peletirano đubrivo


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.