Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana bilja
  • 26.04.2023. 07:30

Hloroza: Šta znači kada listovi promjene boju?

Promjena boje listova je znak da biljka gladuje. Nedostaju joj minerali koji aktivno učestvuju u procesima rasta i razvoja. Ali, tu su i drugi razlozi

Foto: Depositphotos/Kris.Rad
  • 8.765
  • 480
  • 0

Često se tokom uzgajanja biljaka susrećemo s pojavom hloroze. Prvi znaci ovog poremećaja ostaju neprimijećeni, a shvatimo o čemu se radi tek kada vidimo da su listovi biljaka potpuno blijedi, svjetlozeleni, žuti. U zavisnosti od uzroka to se vidi na mladim, starim, donjim listovima ili na dijelu lista.

Klasična hloroza je poremećaj u biljnoj ishrani koji remeti proces fotosinteze i rezultat je nedostatka pojedinih minerala: azota, željeza, magnezija, cinka i drugih elemenata. Može biti posljedica pojave oboljenja i napada štetočina, ali je tada povezana i s drugim znacima bolesti ili prisustva štetočine.

Nedostaju minerali

Kada je izazvana nedostatkom minerala dolazi do pojave blijedila, žućenja listova, oni se mogu deformisati, uvijati, zaustaviti rast i na kraju otpasti. Korijen se slabije razvija i raste, kao i biljka u cjelini. Javlja se na svim vrstama povrća, voća, začinskog, ukrasnog i ljekovitog bilja.

Kako naše biljke rastu najviše na kiselom zemljištu javljaju se hlorotične promjene uzrokovane nedostatkom azota. Simptomi se uočavaju na donjim listovima i žutilo zahvata središnji dio i širi se na cijeli list.

Sa hlorozom izazvanom nedostatkom željeza susreću se uzgajivači koji imaju krečnjački tip zemljišta. U ovakvom zemljištu može željeza biti dovoljno, ali je on nedostupan biljkama. Simptomi se vidljivi na gornjim listovima. Cijeli list promijeni boju, ali lisni nervi uvijek ostaju zeleno obojeni.

Nedostatak magnezija može, osim promjene boje, dovesti do opadanja listova. Još jedan problem koji prati ovaj poremećaj što takve biljke postaju osjetljive na hladnoću i lako propadaju kada je hladno.

Hloroza je rezultat nedostatka pojedinih minerala (Foto: Depositphotos/lana137)

Reagujte, jer biljke gladuju

Osjetljive vrste su: jagoda, paprika, paradajz, krastavac, tikvice, jabuka, kruška, malina, ruže, petunije, limun i drugi citrusi, hortenzija. Od žitarica najosjetljivija je zob.

Sjetva tikvica: Pričekajte da se zemlja ugrije, a onda sijte cijelo ljeto

Kako bi se spriječila ili liječila hloroza preporučuje se prihrana preko lista. To će biljkama omogućiti brzo usvajanje nedostajućeg elementa i on će brže dospjeti u ćelije biljnog tkiva. Dodavanje prihrane bogate nedostajućim materijama preko korijena djeluje sporije.

Velikih količina stajnjaka mogu izazvati ovu pojavu, kao i zbijeno zemljište s lošom drenažom. Pojavi doprinose i nagle promjene temperature u toku dana, ali i voda bogata kalcijem.


Tagovi

Hloroza Hlorotične promjene Žućenje listova Biljna ishrana Žuti listovi Bolest povrća Promjena boje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas