Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja Herceg
  • 17.07.2020. 09:30
  • Čatići

Herceg: Sušionica koju smo dobili od IFAD-a nam je pomogla da uduplamo proizvodnju

Mještani sela Čatići kod Novog Travnika se već 20 godina bave organskom poljoprivredom, a sve proizvode prodaju porodičnoj firmi "Organska proizvodnja Herceg", čiji vlasnik je Sejad Herceg. Uz pomoć IFAD-a su realizovali brojne projekte, a najnoviji je izgradnja sušionice za sušenje bilja. Kako su ove godine imali vlastitu sušionicu, kapacitet za otkup bilja im je uduplo povećan

Foto: Naila Causevic
  • 374
  • 117
  • 0

Novotravničko selo Čatići, već pune dvije decenije predstavlja centar razvoja organske poljoprivredne proizvodnje Srednjobosanskog kantona. Veliki doprinos tome daje mala porodična firma "Organska proizvodnja Herceg", koja kao svojevrsni lider oko sebe okuplja veliki broj poljoprivrednih proizvođača sa ovog područja. Pored toga što se bave otkupom šumskih plodova i ljekovitog bilja, imaju svoje plantaže voća, povrća i ljekovitog bilja, među kojim preovladava neven. Projekat koji upravo realizuju finasiran je od strane Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede, a organski proizvođači sa čak 13 općina kroz niz aktivnosti namjeravaju dati doprinos razvoju ruralne konkurentnosti i unaprijeđenju efikasnosti svoga poslovanja.

Unaprijeđenje organske proizvodnje

Kako i na koji način možemo postići da egzistenciju u ruralnim područjima i ekonomiju u poljoprivredi podignemo na viši stepen, da proizvodu dodamo veću vrijednost i da ga plasiramo kako na domaće tako i na ino tržište, a sve to uz poštivanje svih standarda koje organska proizvodnja zahtijeva, pitali smo vlasnika "Organske proizvodnje Herceg" Sejada Hercega, koji je i predsjednik Organsko FBiH.

Francuska: Preko 560.000 ha konvencionalnog uzgoja transformirano u ekološko

"Da bi to postigli, na tim područjima moramo imati male ili mikro lidere koji će okupiti sto-dvjesto proizvođača kao što to radi naša firma. Za ovakve firme su neophodni proizvođači od kojih će firma otkupljivati proizvode. Mi smo dobili određena sredstva od IFAD-a da se izgradi sušionica za sušenje bilja, ali to bilje je potrebno najprije ubrati, pa tek onda preraditi", kaže Herceg.

fe
"Organska proizvodnja Herceg" oko sebe okuplja veliki broj poljoprivrednih proizvođača sa ovog područja

Poznato je da vlasnici firmi za otkup bilja zanemare poljoprivredne proizvođače, te im ponude mizerne cijene za otkup njihovih proizvoda. Nakon toga se dešava sličnan scenarij kao sa malinom prethodnih godina. Hladnjačari su ponudili mizernu cijenu proizvođačima maline, i većina ih je prestala uzgajati maline, tako da su i brojni hladnjačari ostali praznih džepova i zatvorili firme. Vlasnici hladnjača i sušionica treba da imaju na umu, da ukoliko ne bude imao ko otkupljivati i uzgajati bilje, ni oni neće imati šta prerađivati.

"Nama je bitno da proizvođači što više idu u berbu i da otkupimo što više šumskih plodova i bilja. Završena je faza prikupljanja srijemoša ili divljeg bijelog luka, uz ovaj projekat smo uspjeli uduplati količinu koju možemo primiti i ove godine otkupili preko 60 tona srijemoša, što u ekonomiji znači da je ovdje lokalno stanovištvo zaradilo dodatnih 200 hiljada KM. Uskoro se završava faza otkupa zove, i tu je povećana mogućnost otkupa, dobra je bila cijena i naši proizvođači su dobro zaradi, a mi smo bili u mogućnosti i da primimo viškove od manjih otkupljivača koji su popunili svoje kapacitete", dodaje Sejad.

I srijemuš polako postaje izvozni brend?

Neophodne edukacije

Organskim proizvođačima puno pomažu projekti institucija Međunarodne zajednice, ali se oni nadaju i drugim vidovima podrške, koje njihove kolege iz susjednih zemalja već odavno imaju.

bf
Organska proizvodnja Herceg uzgaja i ljekovito bilje među kojem preovladava neven

"Treba da se uključi vlada i da se formiraju centri za svakodnevnu pomoć i učenje za naše proizvođače jer oni još uvijek nisu spremni da ispune sve zakone tržišta i sve zakonske norme za apliciranje u programima. Liderstvo, proizvodnja, prerada, plasman i konkurencija tržišta je neophodna našim bh. proizvođačima. Mi u Bosni i Hercegovini moramo napraviti gotov proizvod i takvog ga plasirati na tržište, jer to bi bila jedna sigurnost u proizvodnji", zaključuje Herceg.


Tagovi

Organska proizvodnja Herceg Organsko FBIH Sejad Herceg Sušionica za sušenje bilja Projekat IFAD-a


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]