Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mreža ekoloških gradova
  • 18.01.2018. 19:00

Grad Beč suosnivač mreže ekoloških gradova

Udruženje nekoliko evropskih gradova i opština postavilo je cilj da gradskom stanovništvu osigura ekološku hranu i potiče njezin uzgoj.

  • 143
  • 15
  • 0

Grad Beč postao je suosnivač evropske mreže ekoloških gradova "Organic Cities Network Europe" koja je inicirana početkom januara ove godine. Udruženje nekoliko evropskih gradova i opština postavilo je cilj da gradskom stanovništvu osigura ekološku hranu i potiče njezin uzgoj.

"Beč u ovom sektoru prednjači već nekoliko godina, kako po uzgoju na brojnim vlastitim površinama, tako i po ekološkom i održivom programu nabave ekoloških proizvoda 'ÖkoKauf Wien'", kaže članica gradskog vijeća za životnu sredinu, Ulli Sima.

20 godina duga tradicija

Tako Grad Beč već 20 godina kupuje i koristi ekološke proizvode. To se, prije svega, odnosi na ekološke prehrambene proizvode, ali i na mnoge druge proizvode, od tekstila do građevinskog materijala. "Članstvo u mreži "Organic Cities Network Europe" je sljedeći važan korak u poticanju ekološke proizvodnje hrane, gdje Beč kao vrijedan partner svakako može pomoći s puno stručnog znanja i iskustva", dodaje Sima.

Poboljšanje kvalitete života građana

"Partnerski gradovi imaju zajednički cilj - poboljšanje kvalitete života svojih građana, tako što će pristup ekološkim proizvodima dobre kvalitete biti omogućen svima“, istaknuo je odbornik Josef Taucher, koji je u pariškoj Skupštini grada potpisao osnivački dokument.

"Velika je stvar to što će stanovništvo Beča biti snabdijeveno regionalnim, ekološkim i zdravim namirnicama. Kvota snabdjevenosti organskim proizvodima u Beču iznosi 50% u vrtićima i 30% u bolnicama", navodi Tauher. Od ostalih učlanjenih gradova tu su Pariz, Milano, Nürnberg, Poreč i regija Piemonte.

Od 2000. godine evropski gradovi i opštine imaju sve važniju ulogu u poticanju ekološke poljoprivrede i ekoloških proizvoda. Tako se na lokalnom nivou nalazi dosta stručnog znanja i iskustva o tome kako se može doprinjeti agrarnoj politici.


Tagovi

Beč Mreža ekoloških gradova Ulli Sima Josef Taucher


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

EU RASFF obavijestio o prisustvu #aflatoksina u suhim smokvama porijeklom iz Turske čiji je uvoznik "Bernina" Široki Brijeg!