Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj aronije
  • 08.05.2017. 10:00

Godišnje proizvedu četiri tone aronije!

Na porodičnom imanju u potkozarskom selu Kijevci Slavko Gvozdenac iz Gradiške bavi se veoma uspješno organskom proizvodnjom, ponajviše proizvodnjom aronije.

  • 5.012
  • 470
  • 0

Po povratku iz Njemačke, gdje su radili više godina, Slavko i supruga Dragica Gvozdenac su zasnovali proizvodnju zdrave hrane. Zasadili su veće površine aronijom i ljekovitim biljem, podigli vlastiti pčelinjak. Svojim primjerom podstakli su i druge da se opredijele za proizvodnju zdrave hrane. Ozbiljan pristup ovom poslu dao je vrhunske rezultate odmah u prvim sezonama proizvodnje. Razlozi za uzgajanje aronije su, kako kaže Slavko, humani jer želi da sebi, porodici i prijateljima obezbijedi zdravo voće i prerađevine.

Plantaža aronije

"Aronija je biljka budućnosti. To je biljka bez prirodnih bolesti pa tako nema ni potrebe za hemijskim tretmanima. Godišnje uberem oko 4 tone plodova, konzumiramo ih svježe i sušene, i pravimo razne napitke i druge proizvode. Svojim primjerom želim da utičem na druge, prvenstveno u podizanju nivoa svijesti i kulture zdravog života" , kaže Slavko.

Sadnice nabavio u Donjem Miholjcu

Gvozdenac je uvezao zdrave visokokvalitetne sadnice sa certifikatom. Kako kaže, godinu dana je obilazio uzgajivače aronije i u Donjem Miholjcu u susjednoj Hrvatskoj pronašao odličan certifikovani sadni materijal. Za kratko vrijeme u potpunosti je ovladao tehnologijom uzgoja aronije.

"Minule jeseni sam zasadio još hiljadu sadnica, pa ću za dvije do tri godine imati daleko veću proizvodnju. Neću se mnogo širiti, uzgajaću onoliko aronije koliko mogu i obraditi. Naše tržište je još uvijek nesređeno, pa je i to jedan od limitirajućih faktora", kaže Slavko Gvozdenac.

Prave i pogaču sa aronijom

Gvozdenci proizvode napitke i druge pripravke od aronije, a preporučuju i upotrebu sirovog i sušenog ploda. Svakodnevno koriste plodove aronije u ishrani i to na razne načine. Odnedavno mijese i pogaču sa aronijom. U tome prednjači Slavkov brat Mihajlo. U njihovom asortimanu ima čitava lepeza proizvoda.

"Osim rakije i likera od aronije, proizvodimo hladno cijeđeni sok, čajeve, suhe plodove, pekmez, slatko, pa čak i pogaču", kaže Mihajlo Gvozdenac, koji pruža snažnu podršku bratu Slavku.

Slavko proizvodi isadni materijal, a sa grupom istomišljenika formirao je Udruženje proizvođača organske i ekološke hrane. Želja mu je, kako kaže, da da svoj doprinos u razvoju svijesti proizvođača i potrošača zdrave hrane, te da se odgovornije ponaša prema sebi i generacijama koje dolaze. Zbog toga nesebično pomaže drugim ljudima, koji namjeravaju da se bave uzgojom aronije, voća budućnosti u našoj zemlji.

Pogača od aronije

Slavko Gvozdenac je takođe zaslužan i za proširenje zasada aronije na drugoj strani Potkozarja, u dubičkom kraju. Nekoliko mlađih poljoprivrednika nabavilo je sadnice od ovog iskusnog voćara i podiglo mini plantaže u predjelu Moštanice. Uz Slavkovu stručnu pomoć veoma brzo će ovladati proizvodnjom ove biljke budućnosti i privući nove poljoprivrednike.


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta porijeklom iz Sjeverne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na europskom se kontinentu najviše uzgaja u Rusiji, Poljskoj,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Aronija Certifikovani Sadni Materijal U Donjem Miholjcu Mihajlo Gvozdenac Udruženje Proizvođača Zdrave I Ekološke Hrane


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer