Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biodinamička poljoprivreda
  • 21.11.2015. 08:00

Gnoj iz roga za bolje prinose i aktivaciju tla!

Gnoj iz roga (biodinamički preparat 500) je temeljni pripravak koji snažno strukturira tlo - promiče rast korijenja, stvara humus i mikrobiološku aktivnost. U tom gnoju konzervirane su sve životne snage, te se u sadržaju kravljeg roga nalazi izuzetno koncentrirana, oživiljujuća gnojidbena snaga.

Foto: Bolfan
  • 532
  • 13
  • 0

Cilj biodinamike je od poljoprivrednoga gospodarstva stvoriti samoodrživi organizam. Rudolf Steiner, poznati je antropozof i čovjek koji je čitav život posvetio istraživanju sila prirode. Tako su začeti glavni principi biodinamičkog uzgoja i jedinstvenog pristupa agrikulturi koji povezuje ekologiju poljoprivrednih organizama s čitavim svemirom.

Osnovni je biodinamički pripravak takozvani gnoj iz roga. On se koristi za gnojenje, nakon što je u zemlji odležao od jeseni do proljeća, zakopan te nakon toga promiješan u vodi. A zašto baš rog, i to kravlji? Najkraće rečeno, on se koristi da se povežu sile Zemlje i sile svemira.

Zašto baš kravlji rog?

U rogu ima nešto što je, zahvaljujući svojoj osobitoj prirodi pogodno za vraćanje životnog i astralnog zračenja u unutarnji život. U tom gnoju konzervirane su sve životne snage te se u sadržaju kravljeg roga nalazi izuzetno koncentrirana, oživljujuća gnojidbena snaga. Uz gnoj iz roga obavezno se upotrebljava i mljeveni kvarc, silicijev dioksid, gorski kristal, koji provodi kozmičku energiju i energiju svjetlosti.

Pripravak 500 - samo 88 grama po hektaru!

Temeljni pripravak koji snažno strukturira tlo, promiče rast korijenja, stvara humus i mikrobiološku aktivnost. Snaga ovog pripravka ne može biti potpuno shvaćena od bioloških i kemijskih testova. Ovo nije gnojivo. To je dinamički aktivator. Koristi se samo 88 grama na jedan ha. To je dovoljno jednom do dva puta godišnje uz zelene gnojidbe, duboko prorahljivanje tla, kako bi transformirali tlo iz zbijenog, mrtvog u dobro strukturirano, humusom obogaćeno i biodinamički aktivno tlo.

Upotrebljava se na proljeće, u travnju i svibnju i u jesen, u rujnu i listopadu, kada padne dosta kiše i tlo je vlažno, a u zraku je toplo. Koristi se poslijepodne, poslije 17 sati.

Gnoj iz roga na

Punjenje rogova gnojem

Pripravak 500 priprema se na način da se lijepo oblikovani, neoštećeni kravlji rogovi pune dobro prerađenim gnojem krave. Rogovi se ispune gnojem tako da ne ostane praznog prostora. Napunjeni rogovi se ukapaju u za to pripremljeno mjesto na humusnoj oranici ili livadi na otprilike 30 do 50 cm dubine. Rogovi ostaju u zemlji preko zime sve dok ne budu potrebni za obrađivanje sredinom proljeća, otprilike oko Uskrsa.

Kremen iz roga (pripravak 501) uz obavezno navodnjavanje

Koristi se za jačanje same biljke, potiče razvijanje gornjeg dijela biljke, odlično povećava svjetlosni metabolizam i daje biljci svježinu i sjaj, otpornost, ukoliko su biljke podložne bolestima. Podiže vrijednost hrane, aromu i okus. 501 je moćan i vrlo važan pripravak u biodinamičkoj metodi, mora se koristiti vrlo pažljivo i pratiti sve upute kako bi bio učinkovit i koristan.

501 pripravak povećava transpiraciju u biljci (biljka uzima više vode) tako bi trebalo osigurati tim biljkama navodnjavanje. Ako ne navodnjavamo, pripravak 501 unosi puno svjetla u biljku te biljka ode prerano u sjeme ili se sasuši. Postoji nekoliko izuzetaka kod biljaka, a to su jagoda, buča i rajčica, jer kod njih imamo neprestano cvjetanje pa je teško pronaći pravi trenutak za prskanje. Ako se koristi u cvatnji, biljke mogu ostati bez cvjetova, ali ako se nakon toga osigura navodnjavanje, ponovno će početi cvjetati. Nikako ne špricati rasad.

Pripravak 501 koristiti u ranom periodu vegetacije

Za pripremanje pripravka 501 potrebni su kremen (SiO2) u kristaliziranom obliku (gorski kristal, kvarc), u amorfnom obliku (ahat, flint) ili glinenac (ortoklas) te lijepo oblikovani kravlji rog. Mineral treba sadržavati više od 98% silicija i biti u obliku prašine. U proljeće se tako samljeveni kremen pomiješa s kišnicom u žitku kašu te se njome pune kravlji rogovi. Nakon 24 sata, kremeno brašno će se slegnuti, a na površini će ostati nešto vode, koju treba odliti te rogove do vrha ispuniti kašom. Kad se kremena masa malo osuši i postane čvrsta, otvore rogova treba zatvoriti vlažnom zemljom. Rogovi ostaju zakopani između Uskrsa i Duhova da bi bili prepušteni sunčanim ljetnim snagama u zemlji.

  • Miješanje: Miješa se točno jedan sat. Voda je zagrijana kao i za pripravak 500. Miješa se kao i pripravak 500.
  • Voda: Voda se koristi kao u pripravku 500.
  • Količina: Koristi se 2,4 grama za 1 ha (10 000 m2), s minimumom vode od 32 litre. Šprica se kao maglica u zrak koja lagano pada po listovima biljaka. Šprica se vrlo rano, oko izlaska sunca. Ovaj pripravak se koristi rano ujutro, šprica se po nadzemnom dijelu biljke.

Primjena 501 je najučinkovitija kada špricamo biljke u ranom periodu vegetacije.

Demeter certifikacija

Može se primijeniti nekoliko puta tijekom proljeća i ljeta, ali s obaveznim navodnjavanjem. Kod vinograda, voća i plodovitog povrća prije cvatnje, kada su listovi mali ili kada su već oblikovani mali plodovi i završeno je cvjetanje, te kada su plodovi već razvijeni i pred samom zriobom. Šprica se kada nema vjetra ili ga ima jako malo.

Kako bi se biološko dinamički proizvodi mogli deklarirati kao takvi, potrebna je Demeter certifikacija, Demeter certifikat, što ga nose biodinamička gospodarstva na kojima se sadi i radi prateći Mjesečev sjetveni kalendar.

Demeter International je najveća organizacija za certificiranje biološko dinamičkih proizvoda čije ime potjeće od imena grčke božice žita i plodnosti, Demetra.

"Imanje je kao organizam u kojem su organi oranice, livade, voćnjaci, bijke, životinje, čovjek. U tom organizmu su biološko-dinamički pripravci cjelina, novi organ imanja ili vrta, koji sa svojom cjelovitošću preobrazbe energije, njihovim redom i povezivanjem daleko prestiže uobičajeni pojam gnojenja. Organizam je na određenim geološkim podlogama dio pokrajine i njenog eterskog potencijala, dio je planete Zemlje s njenim zemaljskim energijama. Na nju utječe svemir s energijama planeta našeg Sunčevog sustava, sazviježđima zodijaka i energija koje dolaze iz dubina svemira iza njih. Te energija suvremena znanost još ne zna mjeriti, kao što ne zna izmjeriti bol ili ljubav. Te energije postoje i djeluju", rekao je mudri Rudolf Steiner.

Foto: Bolfan


Tagovi

Gnojidba Ekologija Rudolf Steiner Biodinamička poljoprivreda Struktura tla Gnoj iz roga Pripravci 500 i 501 Demeter Prirodni gnoj


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]