Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zova
  • 28.05.2022. 18:00

Gdje je zova manje je štetočina u krugu od 10 metara

U korijenu se nalazi cijanovodična kiselina koja je veoma otrovna za većinu insekata, a posebno za glodare, miševe i pacove

Foto: Ranka Vojnović
  • 1.881
  • 500
  • 0

Zova je veoma česta višegodišnja biljna vrsta. Nije zahtjevna prema zemljištu, a možemo je pronaći u živicama, na rubovima šume, uz puteve, pored rijeka i potoka. Njena kora i listovi su toksični, dok ljudi koriste cvijet i zrele bobice. Odlična je medonosna biljka, ali i cijenjena u narodnoj medicini.

Veliki je prijatelj bašte i voćnjaka, jer njen miris ne podnose razne štetočine.

Mali grm od velike pomoći

Tamo gdje je zova manje je štetočina u krugu od 10 m. U korijenu se nalazi cijanovodična kiselina koja je veoma otrovna za većinu insekata, a posebno za glodare, miševe i pacove. Zbog toga ove štetočine izbjegavaju površine gdje je zasađena.

Gdje je zova muhe ne lete (Foto: M.C.Celić)

Možemo je upotrebljavati kao svježe ili suvo lišće, cvjetove, plodove. Koristi se za zaštitu povrća, voća, raznih uzgajanih biljaka, ali i zatvorenih prostora i podruma. Ne podnose ju ni muhe i žohari. Kažu da tamo gdje je zova muhe ne lete.

Kako je koristiti? 

Grančice su malč u bašti, u krompirištu tjeraju krompirovu zlaticu koja ne podnosi njen miris.

Za pripremu sredstva protiv krompirove zlatice potrebno je u 5 l vode koju smo prokuhali i ohladili potopiti 1kg cvjetova zove. Ostavimo sledećih 12 do 24h, a zatim se tečnost procijedi i koristi za tretiranje biljaka. Postupak je potrebno ponavljati, a sredstvo pripremati za svaki tretman. Ono djeluje svojim mirisom kojeg zlatice ne podnose. Kada se koriste grančice s listovima potrebno ih je na kratko potopiti u vrelu vodu. Ona će djelovati na izdvajanje mirisnih materija.

Vrlo je medonosna

Protiv puževa i lisnih ušiju koristi se rastvor od plodova. Za pripremu je potrebno u 3 l vode rastvoriti 550 g zgnječenih bobica i ostaviti preko noći. Prije upotrebe treba ga procijediti.

Protiv lisnih ušiju možemo listove zove preliti vodom i ostaviti tri dana. Taj rastvor se koristi za tretiranje.

U zaštiti ribizle od leptira moljca koriste se listovi i mladi izdanci. Potrebno je 1 kg svježeg materijala preliti s 10 l vrele vode i ostaviti 10 do 12 sati. Efikasna je i kada je u pitanju moljac jabuke.


Povezana biljna vrsta

Bazga (Zova)

Bazga (Zova)

Engleski naziv: Black elder, elderberry | Latinski naziv: Sambucus nigra L.

Zova je većinom drvenasta biljka, dok se rjeđe mogu naći kao zeljaste višegodišnje biljke, a pored nekoliko narodnih imena u BiH se najviše koristi ime za ovu biljku zova. Poznato... Više [+]

Tagovi

Zova Lisne uši Krompirova zlatica Miševi Muhe Puževi Žohari Moljac jabuke Sredstvo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Lovor, maslina i aloe vera u stubištu, na sigurnom. Čekaju više temperature za iznošenje van, na balkon. Da, znam, treba obrisati prašinu s njih ;)