Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 12.12.2018. 14:30

Fatima Gerzić: Planirani podsticaji za organsku proizvodnju u 2019. su korak naprijed za proizvođače

Izuzetno je važno raditi na zakonskoj regulativi koja će olakšati i osigurati jednostavniji pristup podsticajima za organsku proizvodnju, ističe FAtima Gerzić iz kompanije "Tim Med".

Foto: Facebook/Tim-Med
  • 363
  • 91
  • 0

Idriz i Fatima Gerzić iz Bosanske Krupe bave se pčelama i ljekovitim biljem već godinama. Dug put ih nije spriječio da ove godine predstave svoje proizvode na Sarajevo Holiday Marketu. Njihova kompanija "Tim Med" je prepoznatljiva po organskoj proizvodnji te širokoj paleti proizvoda. 

"Svi proizvodi koji se nalaze u našoj ponudi dobiveni su isključivo iz vlastite proizvodnje. Metode obrade su mehaničke ili galenskog tipa, čime se isključuju termička i hemijska obrada u želji da se u najvećoj mogućoj mjeri sačuvaju sva korisna, prirodna svojstva sirovina koje upotrebljavamo", pojašnjava Fatima za FarmaBiH

Osigurali i halal certifikat 

"Izuzetno je važno raditi na zakonskoj regulativi koja će olakšati i osigurati jednostavniji pristup podsticajima za organsku proizvodnju. Korak naprijed je i planirano uključivanje organske proizvodnje u raspodjelu podsticaja u narednoj godini. Mi smo ponosni na našu organsku proizvodnju, osigurali smo i HALAL certifikat, to su temelji za ostvarivanje povjerenja kod novih kupaca širom zemlje. Planiramo rast i nova ulaganja. Dolazi nam presa za hladno cijeđenje ulja, a planiramo i nabavku novog ekstraktora, kojim je moguće izvlačenje znatno većeg segmenta ljekovite vrijednosti bilja", dodaje Fatima.

Imaju skoro 150 košnica 

"Imamo svoj pčelinjak, uzgajamo ljekovito bilje. Sada skoro 150 košnica. Ja radim na pribavljanju sirovine, oko pčela. Podijelili smo zadatke među sobom, i uvijek je zadovoljstvo doći i predstaviti sve urađeno na sajmovima i ovakvim okupljanjima. Imamo dosta narudžbi iz Sarajeva, pa onda gledamo da uklopimo ove posjete i sastanemo se sa mušterijama koje godinama rade sa nama", napominje Idriz.

"Zahvalni smo podršci USAID/Sweden FARMA II Projekta, kako kroz programska sredstva, tehničku podršku, tako i kroz prilike poput ove, da predstavimo naše proizvode na događajima u Sarajevu. Imamo prodajni prostor u Bosanskoj Krupi, redovni smo u Bihaću i našoj regiji. Kvalitet naših čajeva, preparata, meda, već se prepoznaje u našem kraju, a ovo su prilike da nas prepoznaju i znatno šire", zaključuje Fatima. 


Tagovi

Fatima Gerzić Tim Med Ljekovito bilje Med Pčelinji proizvodi Organska proizvodnja Podsticaji Halal


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]