• Evropski parlament
  • 27.11.2017. 07:00

EU za moderna i jedinstvena pravila u eko proizvodnji

Cilj je osigurati pošteno tržišno natjecanje poljoprivrednika i operatera, spriječiti prijevare i nepoštene prakse te poboljšati povjerenje potrošača u ekološke proizvode.

Foto: Pixabay/congerdesign
  • 125
  • 12
  • 0

20. novembra 2017. zemlje članice zastupljene u Posebnom odboru za poljoprivredu (SCA) potvrdile su sporazum o reviziji postojećih propisa o organskoj proizvodnji i označavanju organskih proizvoda za koje je 28. juna postignut privremeni sporazum s Evropskim parlamentom.

Nova pravila postavila su više modernih i jedinstvenih pravila širom EU s ciljem poticanja održivog razvoja ekološke proizvodnje u EU. Također, imaju za cilj osigurati pošteno tržišno natjecanje poljoprivrednika i operatera, spriječiti prijevare i nepoštene prakse te poboljšati povjerenje potrošača u ekološke proizvode.

Sljedeći koraci

Nakon odobrenja, glasnogovornik SCA će poslati pismo predsjedniku Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta.

Ako Parlament na plenarnoj sjednici usvoji kompromisni tekst koji je odobrio SCA, Vijeće će usvojiti isti tekst u prvom čitanju bez izmjena i dopuna.

Novi propis vrijedit će od 1. januara 2021. godine.

Foto: Pixabay/congerdesign


Izvori

AgPress


Tagovi

Evropski parlament Ekološka proizvodnja Povjerenje potrošača Pošteno tržišno natjecanje


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi