Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko hrana
  • 21.12.2017. 11:00

Eko proizvodi se sve više traže, ponuda još uvijek kaska

Očekuje se da će prodaja ekološke hrane u 2017. godini dosegnuti 8 milijardi eura što je za 14 više nego prošle godine.

Foto: Bigstockphoto/hadrian
  • 271
  • 22
  • 0

Francuski poljoprivrednici trebaju povećati proizvodnju ekoloških proizvoda kako bi zadovoljili rastuću potražnju ili će se potrošači okrenuti uvozu i to na štetu zaštite okoliša.

Očekuje se da će prodaja ekološke hrane u 2017. godini dosegnuti 8 milijardi eura što je za 14% više nego prošle godine, a u budućnosti bi se ta dinamika trebala nastaviti oko 10 do 15%, stoji u studiji vodećeg svjetskog osiguravatelja, Coface, navodi reuters.

Istovremeno, ponuda u periodu od 2014. do 2016. godine ne prati potražnju što je dovelo do povećanja uvoza organske hrane i to prvi puta od 2009. godine što znači da čak 29% ekološke hrane u Francuskoj dolazi iz uvoza.

Francusko tržište organske hrane je treće po veličini i čini 7% globalnog tržišta u 2015. godini, iza SAD-a s više od 40%, Njemačke sa 11%, ali ispred Kine, Kanade i drugih zemalja EU.

Coface u studiji navodi kako je ključno da francuski eko poljoprivrednici, koji postižu prosječne prinose oko 20% niže nego u konvencionalnoj poljoprivredi, potiču proizvodnju kroz inovacije i širenje kako bi se zadovoljila potražnja potrošača.

A kada govorimo o uvozu i ekološkoj proizvodnji, oni u pravilu ne idu skupa. Naime, neka od načela ne samo eko proizvodnje nego i konzumiranja takvih proizvoda su kratki lanci opskrbe, smanjene emisije CO2 (transport) i povezivanje mikro zajednice.

Foto: Bigstockphoto/hadrian


Tagovi

Eko proizvodi Eko hrana Ekološka proizvodnja Potražnja za eko proizvodima


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]