• Evropski parlament
  • 29.11.2018. 16:30

Eko poljoprivreda i proizvodnja hrane zaštićene oznakom zemljopisnog podrijekla - veće tržišne šanse i bolja zarada

U EU parlamentu održana je međunarodna konferencija o proizvodnji ekološke hrane s oznakom zemljopisnog podrijetla čiji je domaćin bio naš eurozastupnik Ivan Jakovčić.

Foto: Ured Ivana Jakovčića
  • 110
  • 6
  • 0

"Sinergija između ekološke poljoprivrede i proizvodnje hrane zaštićene oznakom zemljopisnog porijekla daje novu vrijednost evropskoj poljoprivredi. Ta nova vrijednost znači veće tržišne šanse za naše poljoprivrednike i bolju zaradu", istaknuo je europarlamentarac Ivan Jakovčić u svojstvu domaćina međunarodne konferencije o proizvodnji ekološke hrane s oznakom zemljopisnog porijekla koja je pod nazivom “Organsko i izvorno” održana u Evropskom parlamentu, priopćeno je iz njegova ureda. 

Konferencija je okupila predstavnike eko-udruga iz Njemačke, Francuske, Italije i Grčke kao i čelnike krovnih evropskih i regionalnih udruga proizvođača hrane s oznakom izvornosti. U radu skupa sudjelovalo je i tridesetak proizvođača BIO hrane iz Istre. Bilo je riječi i o specifičnostima biodinamičke proizvodnje hrane s iskustvima iz Hrvatske.

"Ekološka proizvodnja je u snažnom rastu. Ekološki proizvodi nisu više “niche” proizvodi, dakle oni koji zadovoljavaju specifičnu potražnju na tržištu. Na razini svjetske poljoprivrede organski su proizvodi trend. U trgovinskim sporazumima s trećim zemljama Evropska unija inzistira na visokim standardima kvalitete ekoloških proizvoda. Inzistiramo i na primjeni nove regulative u sektoru organske proizvodnje koja je prošle godine stupila na snagu. Organska proizvodnja pruža veliku priliku evropskim farmerima i potiče zapošljavanje”, poručio je povjerenik Evropske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan

Jakovčić je, pak, naglasio da Komisija mora pružiti snažnu podršku politici "Organsko i izvorno”, dakle ekološkoj poljoprivredi i proizvodima s oznakom zemljopisnog porijekla. "Ta se podrška ne smije svesti samo na markicu, oznaku koju Evropska komisija dodjeljuje tim proizvodima. Očekujem cijeli paket mjera podrške ekološkoj poljoprivredi i proizvodnji izvornih proizvoda kako bi se ti proizvodi zaštitili na svjetskom tržištu”, istaknuo je naš zastupnik i upozorio na brojne pokušaje imitiranja izvornih evropskih proizvoda na svjetskom tržištu, osobito u Sjedinjenim američkim državama. “Uloga Evropske komisije u zaštiti izvornih evropskih poljoprivrednih proizvoda iznimno je važna”, zaključio je Jakovčić.


Tagovi

Ekološka proizvodnja Zaštićeni proizvodi Zemljopisno odrijetlo Ivan Jakovčić Phil Hogan EU


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi