• Ishrana povrća
  • 07.06.2021. 09:30

Đubrivo od kvasca za papriku i paradajz - kako pripremiti i primjeniti?

Đubrivo od kvasca je jeftino i lako se pripema, a poboljšava kvalitet zemljišta, imunitet biljaka paprike i paradajza, ubrzava rast i razvoj te povećava prinos.

Foto: Depositphotos/DTatiana
  • 18.213
  • 1.918
  • 0

Svaki uzgajivač povrća se trudi da dobije zdrave biljke bogatog uroda. To je zadaća koja zavisi od djelovanja mnogih faktora. Jedan od važnih faktora jeste dostupnost biljnih hraniva posađenim biljkama. Dobro ishranjene su zdravije, bolje rastu, cvjetaju, formiraju više plodova koji su kvalitetniji i ukusniji.

Paprici i paradajzu je potrebno dosta hraniva, jer formiraju mnogo plodova. Od kvasca se može pripemiti đubrivo koje je bogato raznim elementima koji imaju pozitivano djelovanje na biljke od presađivanja do berbe plodova. Njegova upotreba povećava plodnost tla. Osim toga, mravi će izbjegavati zemljište u kome ima kvasca, jer on na njih štetno djeluje.

Za i protiv kvasca

Brojni baštovani će imati mnogo riječi hvale za primjenu kvasca kao đubriva, ali će biti i mnogo onih koji će navoditi njegov negativan uticaj. Korisni elementi iz njega poboljšavaju kvalitet zemljišta, ubrzavaju rast mladih biljčica i razvoj vegetativne mase. Ono intenzivira formiranje biljnog korijenja što se pozitivno odražava na cjelokupan razvoj biljaka i plodonošenje.

Kada se doda posađenim sadnicama paprike i paradajza, one se bolje ukorjenjuju.

Pored toga, biljke se lakše prilagođavaju vremenskim ekstremima i nedostatku vode.

No, prije primjene presađene sadnice teba pođubriti đubrivom od pepela zato jer tokom fermentacije dolazi do gubitka kalijuma.

Primjena pepela drveta za popravak tla i đubrenje

Prvi put se đubrivo od kvasca koristi sedmicu dana poslije presađivanje i to u količini od 0,5l. Drugi put pred početak cvjetanja u količino od 2l po biljci. Sa primjenom ne treba pretjerivati jer  može negativno djelovati na plodove. Dovoljno ga je koristiti dva do tri puta tokom vegetacije.

Ono u sebi ima mnog raznih fitohormona odgovonih za rast i razvoj biljaka, makro i mikroelemente, vitamine iz grupe B. Upravo oni djeluju na zelenu biljnu masu. Listovi su bujniji i tamnije boje.

Kada svježi, kada suvi?

Ovo jeftino đubrivo se lako priprema od svježeg ili suvog kvasca. Kada se priprema od svježeg, na 1kg dodaje se 5l vode i dobro promiješa. Dobiveni rastvor se razređuje vodom u omjeru 1:10.

Kod pripeme  onog od suvog, uzme se 10g i prelije sa 10l vode i ostavi naredna tri dana. U smjesu možemo dodati dvije kašike šećera. Dobijeno đubrivo se može koristiti u ovakvm obliku i tada će ubrzati rast paprike i paradajza. U ovom obliku se koristi kada je zemljište dovoljno vlažno. Kada želimo samo dodatno obogatiti tlo, može se razrijediti vodom u omjeru 1:5.

Možete ga upotrijebiti na otvorenom polju i plasteniku. Za plasteničku proizvodnju je bolje da se koristi ono razblaženo vodom.


Tagovi

Đubrivo od kvasca Kvasac kao đubrivo Uzgoj paradajza Uzgoj paprike Svježi kvasac Suhi kvasac


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.