• Skladištenje povrća
  • 22.10.2019. 10:30

Čuvanje mrkve tokom zimskog perioda

Zrela mrkva se preko zime čuva u trapovima, u vlažnom pijesku, koji se pokriva slamom i zemljom debljine desetak centimetara. Duž trapa i po vertikali, na svakih 1.5 - 2 metra, mora da se osigura ventilacija.

Foto: Depositphotos/Ranimiro
  • 526
  • 35
  • 0

U vrijeme vađenja mrkve tokom jesenje-zimskog perioda vrlo bitno je pravilno određivanje tehnološke zrelosti mrkve i vremena vađenja što se na kraju odražava na dužinu čuvanja. Šargarepa se vadi iz zemljišta za upotrebu u ishrani od momenta kada dostigne debljinu olovke, pa sve do kasne jeseni, zavisno od potrebe tržišta i namjene.

Tehnološka zrelost nastupa kada najstariji listovi počinju fiziološki da odumiru. Ukoliko se mrkva ne izvadi u tehnološkoj zrelosti, moguća je pojava retrovegetacije (naročito ako nastupi kišovit period), pa dolazi do pojave novih listova. Novi listovi se razvijaju na račun rezervnih materija korijena mrkve, što dovodi do smanjenja nutritivne vrijednosti, sposobnosti dužeg čuvanja i ukupnog prinosa.

Kako čuvati povrće nakon branja?

Mrkva proizvedena iz rane, proljetne sjetve nije pogodna za skladištenje

Ubiranje mrkve na manjim parcelama moguće je obaviti ručno, a na velikim najčešće se obavlja mašinski. Ručna berba može da se obavi čupanjem ili vađenjem specijalnim vilama za repu. To se radi po suvom vremenu i umjereno vlažnom zemljištu, kako bi korijen ostao što čistiji. Na velikim površinama mrkva se vadi kombajnima koji obično vade po dva reda. Princip rada ovog kombajna sastoji se u izoravanju korijena, prihvatanju listova gumenim trakama, pomoću kojih se biljke transportuju, pojašnjava Jelena Stojiljković, savjetodavac za ratarstvo i povrtarstvo u Poljoprivrednoj savjetodavnoj stručnoj službi. 

Tada se odsjeca lisna masa. U nedostatku skupe, ali efikasne mehanizacije, mnogi proizvođači koriste jednobrazni plug koji zahvata jedan red i izbacuje mrkvu u stranu. Poslije svakog izoranog reda ostaje mrkva na površini, koja se skuplja rukama, a tek onda se pristupa vađenju sljedećeg reda, kako ne bi došlo do zatrpavanja predhodnog reda. Mrkva proizvedena iz rane, proljetne sjetve nije pogodna za skladištenje. Skladištiti se može mrkva tehnološke zrelosti, koja je proizvedena iz kasne sjetve (maj, jun).

Skladištenje korjenastog povrća

Za čuvanje preko zime ostavljaju se samo zdravi korjenovi sa skraćenim lišćem 

Zrela mrkva se preko zime čuva u trapovima, u vlažnom pijesku, koji se pokrivaju slamom i zemljom debljine desetak cm. Duž trapa i po vertikali, na svakih 1.5 - 2 m, mora da se osigura ventilacija, (šupljim keramičkim cjevima ili drvenim letvama). U zatvorenom prostoru, mrkva se čuva u sanducima sa mokrim pijeskom, tako poredana da se korjenovi ne dodiruju. Za čuvanje preko zime ostavljaju se samo potpuno zdravi korjenovi sa skraćenim liščem, blizu glave ploda.

U dvorištu se može pripremiti (iskopati) mali trap koji se oblaže plastičnom folijom i puni mrkvom i vlažnim pijeskom, a odozgo pokrije folijom, daskom i zemljiom, tako da je trap osiguran od prodiranja vlage, štetočina i izmrzavanja. Prema potrebi, daska se otvara i mrkva koristi preko zime. Ovako može da se sačuva do kraja marta mjeseca. Takođe, velika limena, plastična kanta ili bure, mogu da se ukopaju u zemlju i pune mrkvom po sistemu red vlažnog pijeska, red korjena. Na vrhu se poklopi, pokrije slamom i zemljom i trap otvara prema potrebi. U hladnjacama oprana i prosušena mrkva može da se čuva 4-6 mjeseci na temperaturi od 0-1 0 C, pri relativnoj vlažnosti vazduha oko 97%.


Povezana biljna vrsta

Mrkva

Mrkva

Engleski naziv: Carrot | Latinski naziv: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang

Mrkva je dvogodišnja zeljasta povrćarska biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Kao korjenasto povrće cijenjena je posebno zbog hranjivog i naročito vitaminskih i mineralnih... Pročitaj više »

Tagovi

Čuvanje mrkve Mrkva Skladištenje Berba mrkve Proljetna sjetva Jelena Stojiljković