Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biološke, kemijske i mehaničke mjere
  • 31.05.2017. 18:00

Cimet, zova i riba protiv krtica

Kažu da je borba krtica i čovjeka - rovovska. Najefikasniji način je otjerati krticu sa imanja, ali je nevolja što ona ne voli napuštati teritorij koji je odabrala. Borba se tako svodi na nadigravanje i male trikove.

Foto: bigstockphoto.com, Faraonvideo
  • 2.884
  • 139
  • 0

Izrovana gomila zemlje koja se pojavi na imanju znači samo jedno - krtica. Noćna mora mnogih proizvođača, korisna i štetna u isto vrijeme, i zbog toga je vječna dilema u koju vrstu borbe protiv nje krenuti.

Onaj kome nanosi štetu rekao bi "rovovsku", a stručnjaci savjetuju umjerenu. Odlika borbe je još i da je ona dugotrajna, jer kad se krtica jednom naseli ne voli mijenjati podneblje. Na početku i podsjećanje da se prema zakonima Europske unije one ne smiju ubijati.

Koliki tunel može iskopati za jedan sat?

Stručnjaci agronomi pak kažu da je krtica korisna životinja. U stalnoj je potrazi za hranom. Živi ispod zemlje u zoni korijenovog sistema i u potrazi za kukcima, puževima i glistama kopa tunele i tako rastresa zemlju i poboljšava zračno-vodni režim. Ali tu je kraj koristi.

Kopajući tunele ona nagriza i korijen biljke, pa ona propadne. Njeni tuneli su na dubini od četiri do pet centimetara. Kreće se u krugu od oko 400 kvadratnih metara i u tijeku jednog sata može iskopati 15 metara tunela.

Igra strpljenja i upornosti

U borbi protiv krtice primenjuju se biološke, kemijske i mehaničke mjere. Nijedna nije 100% djelotvorna te ih treba kombinirati, jer krtica teško napušta prostor na kojem se odomaćila.

Sredstvo na bazi kalcijevog karbonata u obliku praha može se aplicirati u krtičnjak. Potrebno je oko 20 grama praha za jednu rupu. Dimne bombe su sredstvo u obliku dimne patrone koja se kao petarda zapali i stavi u rupu. Tada se ispušta plin, koji je teži od zraka. Umjesto patrone može se koristiti i krpa natopljena naftom ili petrolejom. Ultra-zvučni rastjerivači su mehaničke sprave, koje rade na baterije i primjenjuju se poput sonde. Emitiraju zvukove koje iritiraju krtice i one napuštaju teritorij. Umjesto rastjerivača može poslužiti i boca koja se vrhom zarije u krtičnjak. Flašu treba na donjem dijelu izbušiti da bi strujanje zraka stvaralo zvuk.

Postoje i mehaničke hvataljke u kojima krtice smrtno stradaju. Uz ove metode može se krtičnjak puniti vodom. Predvečer se izgaze svi krtičnjaci i u najveći se pusti voda iz crijeva. Metoda je, upozoravaju stručnjaci, nepouzdana jer u zemlji postoje zračni čepovi u kojima krtica može preživjeti. Ali, ima još trikova.

Riba odstajala u vodi, cimet ili možda zova

Krtice ne podnose jake mirise. Tako ricinusovo ulje, limunova kora ili voda u kojoj je stajala riba mogu dati solidne rezultate. Tamo gdje ima mačaka i pasa, kažu, nema krtica.

Izmet mačaka i pasa su savršeni u borbi protiv krtica. Krtičnjak napuniti izmetom ili pak smotuljke pasje dlake staviti u rupu. Također, krtice bježe od mirisa cimeta, ljute paprike, bijelog luka. Ne podnose grah i mlječiku. Tinktura od zove se također koristi u borbi. Preliti listove zove vodom i ostaviti da fermentiraju tri do četiri dana. Tako dobiveni preparat razrijediti sa vodom u razmjeru 1:5 i polijevati zemljište.

Suvremena tehnologija u borbi protiv krtica

Solarni rastjerivač je uređaj koji na ekološki način suzbija krtice. On na svakih 30 sekundi emitira u svim pravcima valove koji izazivaju vibracije. A one uznemiravaju krtice i tjeraju ih da napuste područje. Površina djelovanja jednog vala je oko 650 kvadratnih metara.

Foto: bigstockphoto.com, Faraonvideo


Tagovi

Biološke Kemijske i mehaničke mjere Krtica


Autorica

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izvještavač. Preferira afirmativne priče koje potiču pozitivnu energiju. Moto: "Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!"

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞