Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska hrana
  • 15.10.2017. 09:00

Bosansko-podrinjski kanton - prostor za organsku hranu?

Izvršit će se izbor i certificiranje pojedinih lokacija na području Bosansko-podrinjskog kantona za pokretanje organske proizvodnje i razvoj ruralnog turizma.

Foto: Pixabay/JenniferDial
  • 306
  • 15
  • 0

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održala je nastavak 5. tematske sjednice posvećene sveobuhvatnoj analizi stanja poljoprivrede i ruralne infrastrukture na području ovoga kantona.

Usvojeno je dvanaest zaključaka kojim se predlaže da se na nivou BiH formira Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo obzirom na resurse s kojima raspolaže BiH u ovoj oblasti te razmotri mogućnost izdvajanja iz Ministarstva za privredu Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Definisanje poljoprivredne parcele veće od 1 ha

U skladu sa zaključcima Skupštine, naloženo je da se izvrši izbor i certificiranje pojedinih lokacija na području ovoga kantona za pokretanje organske proizvodnje i razvoj ruralnog turizma, definisanje poljoprivredne parcele veće od 1 ha na području kantona koje imaju obezbijeđenu infrastrukturu za potencijalne investitore u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja te omogućavanje uslova poljoprivrednim zadrugama i udruženjima da na organiziran način budu direktno uključeni u proces implementacije Programa novčane podrške na federalnom i kantonalnom nivou, kroz otkup i plasman poljoprivrednih proizvoda.

Također, predložena je izrada Strategije razvoja poljoprivrede na prostoru BPK Goražde, proglašenje tog kantona prostorom proizvodnje organske hrane, provođenje postupka komasacije u saradnji sa općinama u sastavu BPK Goražde te obezbjeđenje sredstava i omogućavanje ukrupnjavanja zemljišnih posjeda, stvaranje uslova za formiranje poljoprivrednih zadruga te edukacija iz oblasti diverzifikacije.

Foto: Pixabay/JenniferDial


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.