AgroKlub.ba

\

Eko proizvodnja

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Eko proizvodnja » Biostimulatorima do proizvodnje jagoda i na +35

Biostimulatorima do proizvodnje jagoda i na +35

Biostimulatori na jagodama

Biostimulatorima do proizvodnje jagoda i na +35

Datum: 12.07.2017. 14:00

Kategorija:

Eko proizvodnja

Biostimulatorima protiv problematičnog usvajanja hraniva kod jagoda uslijed visokih ljetnih temperatura.

Osvrnemo li se na sve zastupljeniju komercijalnu proizvodnju jagoda na otvorenom koja podrazumijeva upotrebu malč folija (čija je svrha toplinska regulacija, kao i eliminacija korova), dolazimo do intenziteta iznošenja hraniva kod stalno rađajućih sorti.

S obzirom na to, dinamika usvajanja hraniva postaje problematična kod stresa uslijed visokih ljetnih temperatura ili eventualne zaslanjenosti tla kao posljedice nastale neophodno povećanom gnojidbom, a upravo zbog toga, dolazimo do opravdanosti upotrebe biostimulatora koji poboljšavaju usvajanje hraniva i njihovo iskorištenje. Njihova se prednost, kao i moguća primjena u organskoj i održivoj biljnoj proizvodnji, ogleda u smislu izbjegavanja prekomjerne gnojidbe.

Biostimulatori kao način stimuliranja rasta i razvoja jagoda

Isti se, pak, sastoje od prirodnih fiziološki aktivnih tvari ekstrahiranih iz biljaka, dok sinergijskim djelovanjem aktivno pomažu kod razvoja korijena presadnice te povećavaju otpornost korijena u slučaju tretiranog tla s pesticidima ili na zaslanjenom tlu. Nastavno na to, mnogi se proizvođači odlučuju na sintetske stimulanse za rast i prinos koji stimuliraju proizvodnju fosfolipida u stanicama i utječu na brzinu i povećanje metabolizma rasta tkiva, kao i poboljšanja hormonske regulacije.

Isto tako, mnogi uzgajivači jagoda preferiraju i tekuća organska i mineralna gnojiva na osnovi aminokiselina, a koji su prirodni i organski biostimulansi s funkcijom ishrane bilja. Karakteristika istih, ogleda se u pospješivanju dozrijevanja i povećanju kvalitete i promjera plodova jagoda.

Ključ ranijeg sazrijevanja jagoda te smanjivanja opadanja plodova

Također, biostimulatori jačaju imunitet biljke i poboljšavaju hormonalnu ravnotežu, potiču ranije sazrijevanje jagoda, daju ujednačenu veličinu i zrenje plodova te smanjuju opadanje plodova poslije cvjetanja, značajno povećavaju prinose, smanjuju štetnost običnih mineralnih gnojiva i povećavaju otpornost na stresne uvjete sredine.

Foto: Bigstockhoto/Oleg_Mayorov

Broj pregleda članka: 1464; Uspješnost članka: 85.2

Tagovi: Biostimulatori na jagodama

Ključne riječi članka: biostimulatorima, do, proizvodnje, jagoda, i, na, 35, jagoda, plodova, hraniva, povećavaju


Roberta Kljenak

Svi tekstovi autora

Autorica Roberta Kljenak

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju!