Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bečki model
  • 02.06.2018. 18:00

Bečki vrtićarci i školarci jedu bio hranu

Cilj projekta je djeci što više približiti važnost zdrave hrane regionalnog porijekla te pobuditi zadovoljstvo prilikom konzumacije voća i povrća.

Foto: Lucia Bischof
  • 156
  • 9
  • 0

Grad Beč je još 2001. godine pokrenuo inicijativu uvođenja ekološki uzgojene hrane u bečke obrazovne ustanove. Postotak ekoloških namirnica u bečkim se vrtićima od tada znatno povećao. Danas udio mliječnih bio proizvoda iznosi čak 90 posto, a ostalih namirnica 50 posto. Vrtićka djeca u Beču svakodnevno konzumiraju 27.000 dnevnih menija nastalih po biološkim standardima. U osnovnim školama pak udio bio voća, povrća, mliječnih proizvoda i žitarica iznosi 40 posto, navode iz Inozemnog ureda Grada Beča

Kako dodaju, u glavnom je gradu Austrije osim toga 2015. u 340 javnih škola uveden i program besplatne bio užine. Škole jednom tjedno dobivaju dostavu bio voća i povrća koje se djeci svakodnevno dijeli za užinu. 

"Cilj projekta je djeci što više približiti važnost zdrave hrane regionalnog porijekla te pobuditi zadovoljstvo prilikom konzumacije voća i povrća, i to točno u onoj dobi u kojoj se prehrambene navike još uvijek mogu lako oblikovati. U protekloj je školskoj godini tako 3.600 razreda tj. ukupno 83.000 učenika dobivalo pošiljke svježe uzgojenog voća i povrća, a podijeljeno je ukupno 3 milijuna porcija tj. 275.000 kilograma zdravih jabuka, mrkava, krušaka i naranči", zaključuju. 
 


Tagovi

Beč Bio užina Vrtići Škole Ekološki uzgoj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.