Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bakterijama
  • 04.06.2023. 15:00

Bakterije suzbijaju gusjenice leptira i moljaca - kako ih koristiti?

Preparati na bazi bakterija pokazala su se veoma pouzdana kada je u pitanu zaštita od gusjenica na jabuci, jagodi, vinovoj lozi, kupusnjačama, paprici, dinji, trešnji, breskvi, patlidžanu

Foto: Depositphotos/valeriikalantai
  • 753
  • 53
  • 0

Za suzbijanje štetnih gusjenica leptira i moljaca na povrću, voću, ukrasnom i ljekovitom bilju mogu nam pomoći preparati na bazi bakterija, odnosno Bacillus thuringiensis. Djeluju na specifične vrste insekata, njihova primjena je bezbjedna za ljude, životinje i najkorisnije insekte. Radi se o relativno jeftinim proizvodima.

Postoji mnogo sojeva koji djeluju na različite vrste insekata i njihove razvojne stadije. Najčešće se koriste sredstva na bazi Bacillus thuringiensis kurstaki. Insekti moraju pojesti primijenjeno sredstvo jer ne djeluje kontaktno.

Efikasno štite povrće i voće

Gusjenice su otpornije na prirodna sredstva i nije ih lako suzbiti kao što je to slučaj s lisnim ušima. Zbog svoje proždrljivosti prave velike štete. U stanju su da potpuno unište mlade biljke. Na glavicama kupusnjača starijih biljaka prave hodnike, prljaju površinu svojim izmetom.

Uginuće nastupa kada sredstvo unesu u digestivni trakt zajedno sa hranom, jer u želucu nastaju rupe kroz koje se toksini i sadržaj razlijevaju po tijelu. Ne djeluje na jaja i odrasle insekte, već isključivo na gusjenice. Najbolji efekat postiže kada su one u prvim danima života.

Neke vrste ugibaju u roku od 24 h, dok će drugima trebati nekoliko dana. Uginule jedinke ostaju na biljkama. Ovakva sredstva su našla primjenu u bašti i voćnjaku, u zaštiti cvijeća. Pokazala su se veoma pouzdana kada je u pitanu zaštita od gusjenica na jabuci, jagodi, vinovoj lozi, kupusnjačama, paprici, dinji, trešnji, breskvi, patlidžanu.

Kako i kada koristiti?

Mogu da se primjenjuju kao praškasto sredstvo ili tekućina. Obratite pažnju na pH reakciju vode. Najbolje je da se koristi voda koja je neutralna i koja neće povećati alkalnost ovog rastvora.

Potrebno je dobro okupati zelenu lisnu masu. Zbog fotosenzitivnosti najbolje je sredstvo aplicirati uveče. Ako pojava gusjenica traje kroz duži vremenski period, tretiranje ponovite poslije sedmice dana.

Pažnja! Primjenjujte ih namjenski, kada imate stvarni problem, jer uništavaju i gusjenice korisnih i ugroženih leptira.


Tagovi

Gusjenice Larve Leptiri Moljci Bacillus thuringiensis


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB