Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slavni poljoprivrednici
  • 30.08.2015. 12:00

8 poznatih farmera koji su promijenili svijet!

Izdvajamo osam slavnih ličnosti koje su se u jednom periodu svog života bavile i poljoprivredom!

Foto: cotedetexas.blogpost
  • 106
  • 4
  • 0

Poljoprivreda se smatra i najstarijim zanimanjem na svijetu pa stoga ni ne čudi da ju odabiru čak i oni s kojima nikada ne bi povezali obradu zemlje. Mnogi predsjednici, glumci, glazbenici, koji su doprinijeli razvoju čovječanstva, ujedno su poznati i po ovoj plemenitoj profesiji.

Od pamuka do glazbene karijere

Johnny Cash, poznati glazbenik koji je u dobi od pet godina počeo raditi i pjevati na poljima pamuka, zajedno sa svojom obitelji, kasnije je ubrao i plodove svoje glazbene karijere. Mnogi ga glazbeni znalci i kritičari smatraju jednim od najutjecajnjih američkih glazbenika 20. stoljeća. Obiteljska farma Cash obuhvaćala je osam hektara posijanih pamukom i drugim sezonskim kulturama, dvaput je poplavljena i inspirirala je Cash-evo djelo "Five Feet High and Rising". U djetinjstvu je svjedočio i strašnoj nesreći u pilani koja je odnijela život njegova dvije godine starijeg brata kojeg nikako nije mogao prežaliti.

Ima nešto u tome kad uzgojiš vlastitu večeru

Roseanne Barr je karijeru započela kao zvijezda humoristične serije. Tek se nedavno počela baviti organskom proizvodnjom makadamije, australskog oraha - a koji je prikazala i u reality showu koji je nekoliko mjeseci bio emitiran na Lifetime Tv-u. "Sad sam poljoprivrednica, i stvarno je fantastično", izjavila je za strane medije. Njezin cilj je biti potpuno neovisna i uzgajati sve što jede samostalno. Ima nešto u tome kada uzgojiš vlastitu večeru, čak vrijednije od slave i bogatstva, smatra Roseanne.

Mljekar koji je oborio sve ruke svijeta

Svestrani proizvođač mlijeka, Samuelsson

Magnus Samuelsson, poznat u krugovima snagatora, švedski je glumac te najuspješniji natjecatelj u povijesti obaranja ruke. 1998. bio je pobjednik natjecanja Najjači čovjek na svijetu u Maroku, a još se pet puta našao na istom podiju. Sin bivše švedske prvakinje u obaranju ruke, također je bio rangiran među najboljim obaračima ruke na svijetu te je bio europski prvak. Pobjednik je švedskog Plesa sa zvijezdama, ali i proizvođač mlijeka.

Kapitalizam u ovisnosti o prirodi

Princ od Walesa, Charles, strastveni je zagovornik organske poljoprivrede, poznat je po tome što je od kraljevske farme Duchy of Cornwall stvorio samoodrživ sustav u potpunom suglasju s organskim načelima, još osamdesetih godina 20. stoljeća. Tako je pokazao okolišne, ali i ekonomske dobrobiti takvog gospodarenja. Kapitalizam naposljetku ovisi o kapitalu, a naš kapital ovisi o kapitalu prirode. Oni su nerazdvojni, mišljenja je Princ.

Jabuka ne pada daleko od stabla?

Isaac Newton, genijalac koji je rođen u bogatoj poljoprivrednoj obitelji. Na našu sreću, Isaac se fokusirao na znanstvenu karijeru i danas se smatra najoriginalnijim i najutjecajnijim teoretičarem u povijesti znanosti. Nisu svi za poljoprivrednike. Ipak, padom obične jabuke sa stabla, doživio je aha moment i počeo kontemplirati o zakonima gravitacije. Newton je doživio 84 godine, uglavnom u dobrom zdravlju. Izgubio je samo jedan zub, od napornog gledanja u sunce oslabio mu je vid, a kosa mu je rano osijedila, iako je ostala bujna do posljednjih dana.

Državnik u uredu - znanstvenik u polju

Jimmy Carter, kikiriki predsjednik

Thomas Jefferson, zaslužan za američku Deklaraciju neovisnosti, treći predsjednik SAD-a, puno je eksperimentirao s poljoprivredom i fokusirao se na unapređenje agrotehnike. Njegova farma od 2.000 hektara služila je kao izvor hrane za njegovu obitelj, ali i kao laboratorij. Pokuse je izvodio sa više od 300 varijeteta povrća i voća (krušaka, šljiva, badema, bresaka).

Kikiriki predsjednik

Jimmy Carter, 39. predsjednik SAD-a i dobitnik Nobelove nagrade, odrastao je u obitelji koja se bavila uzgojem kikirikija. Carter je krenuo putem poljoprivrede, a kasnije je otišao u vojsku. Nakon smrti oca, morao se vratiti na farmu i nastaviti obiteljski posao. Postao je vrlo uspješan u tome, a usput je napredovao i u političkom smislu postavši guverner Georgie. Sve nakon toga je povijest.

100 godina na zemlji

I za kraj, dovoljno je reći da se Catherine Hagel, treća najstarija osoba na svijetu, koja je doživjela 114 godina, do svoje stote bavila poljoprivredom, čak i 20 godina nakon smrti svoga muža.

Foto: cotedetexas.blogpost


Povezana biljna vrsta

Pamuk

Pamuk

Sinonim: - | Engleski naziv: Cotton | Latinski naziv: Gossypium spp.

Pamuk potječe iz područja Indokine, ekvatorijalnog dijela Afrike, Perua i Meksika. Zauzima prvo mjesto među kulturama za proizvodnju vlakna. Vlakno se formira na sjemenu. Dugo... Više [+]

Tagovi

Eko poljoprivreda Pamuk Slavne ličnosti Johnny Cash Roseane Bar Australski orah Makadamija Magnus Samuelson Princ Charles Isaac Newton Thomas Jefferson Jimmy Carter Catherine Hagel Uzgoj kikirikija Predsjednik SAD-a Nobelova nagrada Znanst


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.