Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prekogranična saradnja
  • 17.09.2019. 07:30
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tuzla

290.000 evra za selektovanje otpada u prigradskim naseljima Tuzle

Po dvije kante, za reciklirani materijal i organski otpad, dobit će 5.000 domaćinstava u Užicu. Za sprovođenje ovog projekta Užice je od Evropske unije dobilo 490.000 evra, a Tuzla, koja je partner u projektu, 290.000 evra za nabavku i obnovu opreme i jačanje infrastrukture komunalnih preduzeća.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 160
  • 14
  • 0

Realizaciju projekta prekogranične saradnje Srbija - BiH "Predgrađa recikliraju - uspostavljanje sistema upravljanja otpadom u prigradskim naseljima Užica i Tuzle/SUBREC", u vrijednosti od 710.000 evra sufinansira Evropska unija iz IPA fonda. Od tog novca Užice će iskoristiti 420.000 evra za primarnu selekciju otpada, odnosno za nabavku po dvije kante za odlaganje otpada za recikliranje i deponovanje za 5.000 domaćinstava.

"Ovo je prvi korak gdje očekujemo da do 2021. godine riješimo pitanje primarne selekcije jednog dijela grada. U isto vrijeme dobili smo saglasnost nadležnih ministarstava, a prije svega Ministarstva za zaštitu životne sredine kroz IPA fondove Evropske unije da krenemo s realizacijom drugog projekta u vrijednosti od 550.000 evra vezanog za primarnu selekciju u ostalom dijelu grada", rekao je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Austriji trebalo 11 godina da sprovede projekat primarne selekcije 

Nosilac projekta je Regionalni centar za upravljanje otpadom "Duboko" Užice, a partneri su JKP "Komunalac" Tuzla (BiH), Centar za ekologiju i energiju Tuzla (BiH) i JKP "Bioktoš" Užice.

Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije, rekao je da su iskustva pokazala da gdje god je započeta primarna separacija građani su bili više nego voljni da učestvuju u tom procesu.

"Upravo je to put kružne ekonomije, a to jeste strategija Evropske unije. Životna sredina ne poznaje granice koje postavlja čovjek," rekao je Radović i naveo primjer da je 11 godina bilo potrebno Austriji da u potpunosti sprovede projekat primarne selekcije.

Na užičku deponiju se dnevno doprema 250 tona otpada 

Za Tuzlu ovo je drugi projekat koji predstavlja nastavak onog iz 2013. godine u obrazovnim institucijama. "Primarna selekcija u Bosni i Hercegovini nema alternativu, a kroz dva pilot projekta za 500 domaćinstava podijelili smo po dvije kante za suvi i mokri otpad. Mi sa partnerima iz Srbije imamo dosta dodirnih tačaka i možemo se u većini stvari dopunjavati. Ovih 290.000 evra koje smo dobili kroz ovaj projekat iskoristit ćemo za nabavku i obnovu opreme i jačanje infrastrukture komunalnih preduzeća," objasnio je Admir Bećirović, direktor JKP "Komunalac" iz Tuzle.

Užice će iskoristiti 420.000 evra za primarnu selekciju otpada

Prema riječima direktora "Deponije" Momira Milovanovića na užičku deponiju se dnevno doprema 250 tona otpada iz devet gradova i opština. Od maja je uvedena i druga smjena s ciljem da u Centar za selekciju od 100 tona bude iskorišćeno 62-65 odsto za sekundarne sirovine, a ostatak će odlaziti na deponiju.

"Projekat primarne selekcije u prigradskim naseljima će mnogo doprinjeti tako da ćemo moći veće količine otpada da selektujemo, bit će kvalitetniji, imat ćemo manje zastoja i duži vijek deponije", rekao je Milovanović.

Prema rečima menadžera projekta Miloša Radojevića realizacija ovog projekta trebalo bi da bude završena do 2021. godine.  


Tagovi

Užice Tuzla Deponija Duboko Tihomir Petković Momir Milovanović Admir Bećirović Mirjana Radivojčević


Autorica

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinarka više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki dio Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.