Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjeti
  • 16.06.2024. 10:30

10 nezaobilaznih savjeta za organsku proizvodnju

Pročitajte praktične smjernice za postizanje visokog prinosa i kvaliteta u organskoj proizvodnji voća i povrća

Foto: Jasmin Hodžić
  • 224
  • 12
  • 0

Kako je poznato, organska proizvodnja podrazumijeva sistem upravljanja farmom i proizvodnjom hrane koji kombinuje najbolje ekološke prakse, visok nivo biološke raznolikosti, očuvanje prirodnih resursa i primjenu visokih standarda koji se tiču dobrobiti životinja. 

Za uspješnu organsku proizvodnju voća i povrća, ključno je deset tačaka koje treba pratiti. Uključujući izbor pravog tla, kompostiranje, plodored, korišćenje organskih đubriva, kontrolu štetočina i bolesti, pravilno navodnjavanje, odabir otpornijih sorti, korišćenje pokrovnih usjeva, upravljanje korovom i kontinuiranu edukaciju, važno je da slijedite praktične smjernice i savjete za postizanje visokog prinosa i kvaliteta na održiv način.

1. Odabir pravog tla

  • Testiranje tla: Prije nego što započnete organsku proizvodnju, uradite analizu tla kako biste utvrdili pH vrijednost, prisustvo makro i mikroelemenata, te organsku materiju. Idealna pH vrijednost za većinu voća i povrća je između 6 i 7.
  • Poboljšanje strukture tla: Ako je tlo previše zbijeno, dodajte organsku materiju poput komposta ili stajnjaka kako biste poboljšali njegovu strukturu i drenažu.

2. Kompostiranje

  • Pravilno kompostiranje: Sakupite kuhinjski otpad, lišće, travu i drugi organski materijal. Redovno ga okrećite kako biste omogućili provjetravanje i ubrzali proces raspadanja.
  • Korištenje komposta: Primjenu u tlo planirajte prije sjetve ili sadnje. To će poboljšati njegovu plodnost i povećati sadržaj humusa.

3. Plodored

  • Rotacija usjeva: Planirajte rotaciju usjeva kako biste izbjegli iscrpljivanje tla. Na primjer, poslije mahunarki (koje fiksiraju azot) sadite lisnato povrće koje koristi taj azot.
  • Prekid bolesti i štetočina: Rotacija usjeva pomaže u prekidanju ciklusa bolesti i štetočina specifičnih za određene biljke.

4. Korištenje organskih đubriva

  • Zelena đubriva: Sjetva biljaka kao što su lupin, grahorica ili lucerka koje se kasnije zaoravaju u tlo kako bi se obogatilo organskom materijom i azotom.
  • Prirodna đubriva: Koristite stajnjak, kompost ili peletirano organsko đubrivo. Pridržavajte se preporuka za primjenu količina kako biste izbjegli pretjerano đubrenje.

5. Kontrola štetočina i bolesti

  • Biološka kontrola: Uvodite prirodne predatore kao što su bubamare za kontrolu lisnih ušiju ili koristite neem ulje protiv raznih insekata.
  • Organski fungicidi i insekticidi: Koristite proizvode na bazi bakra, sumpora ili kalijum bikarbonata za suzbijanje bolesti, i piretrina za insekte.

6. Navodnjavanje

  • Kap po kap navodnjavanje: Implementirajte sisteme koji dostavljaju vodu direktno korijenima biljaka, smanjujući njeno isparavanje i potrošnju.
  • Sakupljanje kišnice: Instalirajte sisteme za sakupljanje kišnice kako biste smanjili upotrebu vode iz drugih izvora i koristili prirodno bogatu vodu.

7. Odabir otpornijih sorti

  • Lokalne sorte: Izaberite sorte koje su se dokazale u vašoj regiji po otpornosti na bolesti i klimatske uslove.
  • Diverzifikacija: Gajite različite sorte kako biste smanjili rizik od potpunog gubitka usjeva uslijed bolesti ili štetočina.

8. Pokrovni usjevi

  • Zimovanje: Sijte pokrovne usjeve poput raži ili djeteline nakon glavnih usjeva kako bi zaštitili tlo tokom zime.
  • Poboljšanje tla: Koristite pokrovne usjeve koji dodaju azot u tlo ili poboljšavaju njegovu strukturu.

9. Upravljanje korovom

  • Malčiranje: Koristite organski malč (slama, trava, lišće) kako biste sprječili rast korova i zadržali vlagu.
  • Mehaničko uklanjanje: Ručno uklanjajte korov ili koristite alate kao što su motike za redovno uklanjanje korova bez upotrebe hemikalija.

10. Edukacija i kontinuirano učenje

  • Literatura i radionice: Redovno čitajte knjige i članke o organskoj poljoprivredi. Prisustvujte radionicama i seminarima kako biste se informisali o najnovijim praksama.
  • Mreže i zajednice: Pridružite se organskim poljoprivrednim grupama i forumima kako biste razmjenili iskustva i savjete sa drugim proizvođačima.

Zaključno, organska proizvodnja voća i povrća predstavlja održiv i ekološki prihvatljiv pristup poljoprivredi koji može donijeti brojne prednosti, uključujući zdravije proizvode i očuvanje prirodnih resursa. Pridržavanjem navedenih savjeta, poljoprivrednici mogu postići visoke prinose i vrhunski kvalitet svojih proizvoda.

Kontinuirano učenje i prilagođavanje novih metoda dodatno će osigurati dugoročan uspjeh i održivost u organskoj proizvodnji.


Tagovi

Zdrava hrana Organska proizvodnja Eko proizvodnja Smjernice Savjeti za uzgoj


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povraća, plastenička i organska proizvodnja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U belgijskoj pokrajini Limburg, u samom srcu regije poznate po uzgoju krušaka, nalazi se jedan voćnjak koji se izdvaja svojom jedinstvenošću. Ondje unutar kupola, takozvanih "Ecotrona", znanstvenici uzgajaju kruške u potpuno kontroliranim u... Više [+]