Landrasi

Landrasi

Landrasi su skupina kojoj pripada veći broj pasmina ovisno o državi u kojoj su stvorene, ali sve se one odlikuju vrlo sličnom morfologijom i proizvodnim karakteristikama. Većinom su nastale križanjem velikog jorkšira s domaćim svinjama i još nekom pasminom. Njemački landras je najraširenija pasmina u Njemačkoj, a stvorena je radi dobivanja pasmine sa većom dužinom trupa i boljom mesnatošću. U Danskoj je sredinom 19.stoljeća križanjem dugouhe domaće svinje i velikog jorkšira stvorena pasmina Danski landras. Upravo je ova pasmina promovisala Dansku kao državu sa najjačim svinjogojstvom. Također istim pravcem su išle  Švedska i Nizozemska koje su isto stvorile svoje pasmine. Sve su to ranozrele pasmine koje u prosjeku prase 10 do 12 prasadi, i u prosjeku za 6 mjeseci postižu masu o 110 kilograma. Ove pasmine također kao i jorkšira odlikuje dobar kvalitet mesa, pa se vrlo često koristi u stvaranju križanaca.