Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje usjeva
  • 20.12.2023. 13:30

Značajno brojnija populacija lisnih ušiju u uljanoj repici, pšenici i ječmu

Visoke temperature u jesenjem periodu su uslovile i prenamnoženje poljskih glodara na čiju aktivnost treba obratiti pažnju.

Foto: AK grafika
  • 75
  • 5
  • 0

Vremnski uslovi u proteklom periodu bili su pogodni za mirovanje svih prezimljujućih poljoprivrednih kultura. Povremene padavine, znatno su poboljšale vlažnost zemljišta što se uz optimalne temperature u sjetvenom sloju odražava na ravnomjerni sklop ozime pšenice koja je posijana krajem optimalnog i u tolerantnim rokovima sjetve.

Bolesti i štetočine

U usjevima uljane repice uočeni su simptoma suhe truleži na najstarijim, donjim listovima, a u usjevima ječma prisustvo simptoma mrežaste pjegavosti lista, dok su u usjevu pšenice registrirani simptomi žutomrke pjegavosti lista.

Od insekata štetočina u usjevima uljane repice, pšenice i ječma se registruje prisustvo lisnih ušiju. Populacija je značajno brojnija u odnosu na prethodne godine zbog izuzetno visokih temperatura koje su pratile početni period vegetacije.

Visoke temperature u jesenjem periodu su uslovile i prenamnoženje poljskih glodara na čiju aktivnost treba obratiti pažnju u usjevima uljane repice, pšenice i ječma, navedeno je u Agrobiltenu RHMZ-a.

Srednjoročna prognoza

Prema srednjoročnoj prognozi FHMZ-a, prostrana anticiklona i zračna masa sa juga uslovit će sunčano i stabilno vrijeme u Bosni i Hercegovini i u narednom periodu, bez značajnijih padavina sve do kraja ovog mjeseca. 

U petak i dane vikenda (22. do 24. decembar) postoji mala vjerovatnoća za povremene i slabe padavine u centralnoj, sjevernoj i istočnoj Bosni. Natprosječno visoke temperature zraka i vjetar južnog pravca uz česte i dugotrajne magle u kotlinskim predjelima Bosne glavna su odlika izgleda vremena narednih dana.

Do kraja decembra vrijednosti temperatura zraka bit će iznad prosječnih za ovaj period, jutra i dalje prohladna sa temperaturama zraka od -5 do 0 °C na planinama centralne i istočne Bosne, te od -1 do 4 u ostalim predjelima Bosne, u Hercegovini od 3 do 8 °C. Danju u Bosni do 10 °C u Hercegovini do 15 °C.

Naslovna fotografija: Srđan Nastić/Ministarstvo poljoprivrede PK


Tagovi

Agroprognoza Vlažnost zemljišta Lisne uši Usjevi pšenice Usjevi ječma Usjevi uljane repice


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.