Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 16.12.2019. 16:30

Zima stiže, donosi visoke temperature i biljne štetočine

Stanje ozimih usjeva, posijanih u optimalnim rokovima, je dobro, ali bi kiša i nadprosječne temperature u narednom periodu mogle uticati na povećanje aktivnosti biljnih štetočina.

Foto: Pixabay/Letiha
  • 129
  • 14
  • 0

Do sredine naredne sedmice, u Bosni i Hercegovini se očekuje stabilnije vrijeme, bez padavina, uz svježija jutra i sunčane intervale tokom dana. U centralnoj i istočnoj Bosni, kao i na visoravnima, nakon vedrijih noći, moguća je pojava kratkotrajnih, prizemnih mrazeva slabog intenziteta. 

Danju će otopliti, uz maksimalne temperature od 4 do 8 u unutrašnjosti, na jugu do 15 °C. Od četvrtka, 19.12. izgledno je pogoršanje, praćeno kišom, izraženije na jugu i jugozapadu zemlje. Pod uticajem strujanja toplog zraka, temperature će dodatno porasti i biti neuobičajeno visoke za ovaj period godine. 

Nestabilne vremenske prilike potrajaće do kraja sedmice, a maksimum padavina očekuje se u dane vikenda, pri tome će kiša i dalje biti intenzivnija u Hercegovini. Najmanje padavina očekuje se u Posavini, Semberiji i Podrinju.

Stanje ozimih usjeva, posijanih u optimalnim rokovima, je dobro, ali bi kiša i nadprosječne temperature u narednom periodu mogle uticati na povećanje aktivnosti biljnih štetočina.

U utorak u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U ostatku naše zemlje uglavnom sunčano. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne može biti magle ili sumaglice. Vjetar slab do umjeren južni. Jutarnja temperatura od 3 do 8, u Hercegovin i Krajini od 9 do 13, a dnevna od 11 do 17 °C.

Umjereno do pretežno oblačno vrijeme u srijedu. Jutarnja temperatura od 3 do 9, na jugu od 9 do 13, a dnevna od 11 do 17 °C.

U četvrtak pretežno oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne. Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu od 8 do 13, a dnevna od 10 do 16 °C.

Umjereno do pretežno oblačno vrijeme i u petak. U jutarnjim i večernjim satima kiša je moguća u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne. Jutarnja temperatura od 2 do 8, na jugu od 7 do 12, a dnevna od 9 do 15 °C.


Tagovi

Agro prognoza Kiša Temperatura Ozimi usjevi Magla Mraz


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]