Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 19.04.2023. 10:30

Zemljište u svim proizvodnim područjima hladno i prevlažno

Agrometeorološki uslovi još uvijek ne dozvoljavaju sjetvu jarih kultura. Stabilizacija vremena očekuje se u narednim danima.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 166
  • 31
  • 0

Iako su optimalni sjetveni rokovi jarih kultura kukuruza, suncokreta i soje već nastupili, nepovoljni agrometeorološki uslovi još uvijek ne dozvoljavaju obavljanje ovog posla.

"Zemljište je u svim proizvodnim područjima hladno i prevlažno, pa sa sjetvom treba početi tek kada se sjetveni sloj dovoljno prosuši i zagrije", navode agrometeorolozi RHMZ u sedmičnom Agrobiltenu.

Aktivne biljne štetočine

Kako dalje ocjenjuju, pojava prošlosedmičnog mraza nije se u velikoj mjeri negativno odrazila na stanje procvjetalih voćarskih kultura u Republici Srpskoj.

Vremenske prilike odgovarale su pojavi biljnih bolesti, koštičavo voće je u fazi cvjetanja, tako da u uslovima vlažnosti može doći do infekcije cvjetova, grana i grančica. Jabučaste voćne vrste, koje su ušle u fazu cvjetanja osetljive su na bakterioznu plamenjaču jabučastog voća, kao i čađavu pjegavost lišća i krastavost plodova jabuke.

Savijači i lisne uši već aktivni na šljivama - kako ih suzbiti?

Što se tiče biljnih štetočina, u zasadima šljiva registrovane su odrasle jedinke crne i žute šljivine ose, a kod kruške prisustvo svih stadijuma obične kruškine buhe.

U naredim danima

Prema prognozi RHMZ-a, tokom srijede, 19. aprila, očekuje se promjenjivo oblačno s kišom mjestimično, uz razvedravanje u poslijepodnevnim satima.

Četvrtak, petak i subotu katrakterisat će sunčano uz malu do umjerenu oblačnost i toplije vrijeme, samo će u istočnim predjelima postojati mogućnost za slabu prolaznu kišu.


Tagovi

Vrijeme Kiša Vlažnost zemljišta Sjetva Optimalni rokovi Biljne štetočine


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.