Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 02.06.2023. 16:30

Zemljište prezasićeno vodom, kiša i u narednim danima

U usjevima pšenice mogu se uočiti simptomi žute lisne hrđe, sive pjegavosti lista, žuto-mrke pjegavosti i pepelnice žita, a u usjevima ječma registruje se širenje simptoma pjegavosti lista ječma i pepelnice žita.

Foto: Depositphotos/ilixe48
  • 157
  • 12
  • 0

Zbog obilnih padavina iz prethodne sedmice zemljište je prezasićeno vodom, naročito uz riječne tokove, što je veoma nepovoljno za sve usjeve koje se gaje na tim površinama. Ozima žita se nalaze u fazama klasanja i cvjetanja i velike količine padavina ponegdje su mogle dovesti do polijeganja.

Dospjele padavine su popravile zalihe vlage u zemljištu i omogućile optimalne uslove vlažnosti za sve usjeve. 

Bolesti i štetočine

Česta pojava kiše tokom prethodne i ove sedmice odgovarale su za pojavu biljnih bolesti, koštičavo voće je u fazi cvjetanja, tako da u uslovima vlažnosti može doći do infekcije cvjetova, grana i grančica koštičavog voća, navedeno je u Agrobiltenu RHMZ-a. 

Jabučaste voćne vrste, koje su ušle u fazu cvjetanja osjetljive su na bakterioznu plamenjaču jabučastog voća, kao i čađavu pjegavost lišća i krastavost plodova jabuke, zatim trulež koštičavog voća, kao i pepelnica vinove loze i drugo.

U usjevima pšenice mogu se uočiti simptomi žute lisne hrđe, sive pjegavosti lista, žuto-mrke pjegavosti i pepelnice žita, a u usjevima ječma registruje se širenje simptoma pjegavosti lista ječma i pepelnice žita.

Žuta hrđa uzela maha na usjevima pšenice u BiH

Što se tiče biljnih štetočina, u zasadima šljive, jabuke i breskve registrirano je polaganje jaja prve generacije smotavca, a kod kruške odvija se piljenje larvi prve ljetne generacije obične kruškine buhe.

Nestabilno i u narednim danima

Tokom predstojećeg vikenda, 3. i 4. juna, očekuje se umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Od sredine dana prema večernjim satima s lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. 

Umjereno do pretežno oblačno vrijeme bit će i u ponedjeljak, 5. juna. U jutarnjim satima, ponegdje u sjevernim područjima sa slabom kišom. Tokom dana, s kišom, pljuskovima i grmljavinom u Bosni. 

Jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 17, na jugu zemlje do 20, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 28 stepeni.


Tagovi

Agroprognoza Biljne bolesti Kiša Obilne padavine Vlažnost zemljišta Štetočine


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.