Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 21.10.2019. 16:30

Zemlja je već žedna, a padavina nema na vidiku

Stanje vlažnosti tla omogućava i privođenje kraju jesenje sjetve, ali bi nedostatak padavina u narednom periodu mogao usporiti nicanje tek posijanih ozimina.

Foto: Pixabay/theri93
  • 134
  • 22
  • 0

U posljednjoj dekadi mjeseca, od 21.10 pa nadalje, u cijeloj zemlji prevladavat će stabilne vremenske prilike, uz prohladna, mjestimično maglovita jutra i bez većih izgleda za padavine. Danju će biti sunčanije, uz nadprosječne temperature za ovaj dio godine. 

Minimalne jutarnje vrijednosti kretat će se od 6 do 12 °C u unutrašnjosti, na jugu do 15 °C, maksimalne dnevne između 21 i 27 °C. Prema aktuelnim prognostičkim kartama, značajnija promjena vremena, izgledna je tek sa posljednjim danima oktobra, prognozira Federalni hidrometeorološki zavod. 

U sedmici koja slijedi, nema opasnosti od pojave mraza. Još uvijek će prevladavati povoljne prilike za provođenje radova u voćnjacima, završetak berbe kukuruza. Stanje vlažnosti tla omogućava i privođenje kraju jesenje sjetve, ali bi nedostatak padavina u narednom periodu mogao usporiti nicanje tek posijanih ozimina.

U utorak u Bosni i Hercegovini će prevladavati pretežno sunčano vrijeme. Prije podne po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Vjetar slab istočnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 27°C.

Pretežno sunčano vrijeme prognozira se i u srijedu u čitavoj zemlji. Dio prijepodneva lokalno po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10°C, na jugu zemlje do 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 26°C.

U četvrtak u BiH se prognozira pretežno sunčano vrijeme. Dio prijepodneva lokalno po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle. Vjetar slab sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 22 i 27°C.

Pretežno sunčano u čitavoj BiH i u petak. Dio prijepodneva lokalno po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle. Vjetar slab južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 21 i 26°C.


Tagovi

Agro prognoza Suša Magla Nicanje Nadprosječno toplo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.