Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 08.11.2021. 13:00

Zbog padavina, izdat narandžasti meteoalarm, moguć i mraz

Od sredine nedjelje uslijediti će postepena stabilizacija vremena. Krajem vikenda moguće je opet pogoršanje vremena, praćeno padavinama. 

Foto: Depositphotos/OlegDoroshenko
  • 102
  • 23
  • 0

Na obilne padavine do 50 l/m2 na jugozapadu Bosne, zapadu i sjeverozapadu Hercegovine, a lokalno i do 70 l/m2 upozorava danas Federalni hidrometeorološki zavod koji je za većinu zemlje izdao narandžasto upozorenje. 

Prema najavama prognostičara, početkom sedmice preovladavati će nestabilno vrijeme, sa kišom u čitavoj BiH, u zaleđu Hercegovine lokalno moguće i intenzivnijom. 

Tokom noći ponedjeljka na utorak, na nadmorskim visinama preko 1.000 metara, izvjesna je i susnježica. Od sredine nedjelje uslijediti će postepena stabilizacija vremena. Krajem vikenda opet nas očekuje pogoršanje, praćeno padavinama. 

Djelimično će se promijeniti i temperaturni režim. U toku današnjeg dana, u Hercegovini prognoziraju se vrijednosti iznad prosječnih za ovo doba godine dok će u ostatku zemlje biti u skladu sa jesenjim periodom. Možemo očekivati najhladnije jutro u srijedu, kada su na visoravnima zapadne i jugozapadne Bosne mogući i slabiji prizmeni mrazevi i -2°C.

Kako se budemo bližili kraju sedmice, postepno će rasti temperature i bez opasnosti od pojave mraza. Ujutru će biti od 3 do 6, na jugu BiH do 9°C. Maksimalne dnevne neće prelaziti 14 u Bosni, u Hercegovini 18 °C.

Od srijede takođe preovlađuju i povoljnije prilike za planirane radove na otvorenom polju. 

Jutros i u toku prije podnevnih sati, u našoj zemlji bilo je oblačno sa kišom. Izmjerene prijepodnevne temperature kretale su se od 4°C na Bjelašnici pa do 15°C u Neumu.

Do kraja dana zadržati će se isto vrijeme. Najavljena količina padavina, širom Bosne i Hercegovine uglavnom je između 15 i 30 litara po metru kvadratnom, mjestimično i do 45l. Duvati će i slab vjetar, iz pravca sjevera. Dnevni maksimum danas doseže 12°C, na jugu do 18°C.

I sutra su najavljene slične vremenske prilike. Lokalno može padati slaba kiša prije podne. Tokom poslije podnevnih sati slijedi postepeno smanjenje oblačnosti. Jutro u utorak hladno, svega 4°C, ponegdje će biti i do 8°C, na jugu zemlje od 10 do 15°C. Maksimalna dnevna ide do 12°C, jugu do 19°C.

Sredinom sedmice preovladavati će umjerena naoblaka. Moguća i dugotrajna magla ili niski oblaci po kotlinama. Strujanja zraka biće slaba, iz pravca sjevera. Jutro u srijedu hladno, sa 1°C, na jugu znatno toplije, do 13°C.  Dnevni maksimum oko 12°C, na jugu BiH i do 20°C.

Krajem nedjelje možemo očekivati većinom oblačno vrijeme. U četvrtak ujutru najniže jutranje vrijednosti biće u rasponu od 3 do 7°C, na jugu i do 13°C dok će dnevni maksimum većinom biti između 10 i 16°C, na jugu BiH do 20°C.


Tagovi

Nestabilno vrijeme Susnježica Magla Narandžasti meteoalarm Mraz Slaba kiša Obilne padavine


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.