Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prvi snijeg
  • 03.11.2016. 13:10

Zabijelila BiH, pada prvi snijeg

Uživajte u prvim pahuljama jer s približavanjem vikenda dižu se i temperature zraka.

Foto: Facebook/Restoran staza Blidinje
  • 200
  • 9
  • 0

Nakon što su nam znale zasniježiti planine, BiH je danas dočekala prvi snijeg. Prema podacima BiHAMK, zbog snijega koji trenutno pada i popriječenih teretnih vozila, ne preporučuje se korištenje magistralnih puteva M-16.4 Novi Travnik-Bugojno (Rostovo) i M-16 Kupres-Šuica (Kupreško Polje). Na magistralnim putevima M-18 Olovo-Kladanj (Karaula), M-18 Sarajevo-Foča (Rogoj) i M-16.2 Prozor-Gornji Vakuf (Makljen) pada snijeg, koji otežava saobraćanje.

Snijeg pada i u ostalim višim planinskim predjelima, dok se u nižim područjima Bosne i u Hercegovini vozi po mokrom i klizavom kolovozu.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, vrijeme će nam sutra biti umjereno do pretežno oblačno. U Bosni po kotlinama će biti magle. Ujutro slaba kiša na jugu i istoku Hercegovine. Vjetar prije podne slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Poslije podne vjetar u skretanju na jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -3 i 2°C, na jugu zemlje od 6 do 9°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 7 i 12°C, na jugu zemlje od 15 do 18°C.

Kraj tjedna uz kišu i više temperature

U subotu će biti oblačno, a od sredine dana pljuskovi u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne. Poslije podne i u ostatku zemlje će biti kratkotrajnih pljuskova. Vjetar prije podne umjerene jačine južnog smjera. Poslije podne i u noći na nedjelju očekuje se jačanje juga. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 1 i 5°C, na jugu zemlje od 7 do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 12 i 17°C.

Tokom cijele nedjelje očekuju nas kiša i pljuskovi u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne, rijeđe u Krajini i centralnim područjima. Poslije podne i krajem dana prolazno će biti kiše u cijeloj zemlji. Tokom cijelog dana jako jugo sa olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 10 i 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 17 i 22°C.

Podsjećamo, agroprognoza kaže da vrijeme kakvo smo imali/imat ćemo ove sedmice, pogoduje provođenju aktuelnih poljskih radova, a povoljno stanje vlage zemljišta omogućava nesmetano nicanje i razvoj posijanih ozimina.

Foto: Facebook/Restoran staza Blidinje


Tagovi

Snijeg Prvi snijeg Agroprognoza


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.