Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 19.06.2017. 14:00

Vrijeme povoljno za radove, ali loše za usjeve

Sunčano vrijeme uz tek malo kiše pogodovat će radovima u poju, ali će i negativno utjecati na opšte stanje usjeva.

Foto: Pixabay/patleem
  • 643
  • 37
  • 0

Naredne sedmice u Bosni i Hercegovini će prevladavati sunčano vrijeme uz povremeno povećanu naoblaku i slabije izraženu mogućnost padavina, pretežno u vidu poslijepodnevnih pljuskova, mjestimično praćenih grmljavinom, prognoziraju u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Sredinom sedmice, u četvrtak 22.06. izgledna je kratkotrajna, nešto izraženija promjena vremena, uz povećanu naoblaku i padavine koje bi u centralnoj i istočnoj Bosni mogle dostići od 10 do 15 mm. U ostatku zemlje očekuje se 5 do 10 mm kiše. Sa danima vikenda ponovo će biti stabilnije i sunčanije tokom većeg dijela dana.

Temperaturni režim u narednoj sedmici neće se bitnije promijeniti, minimalne jutarnje temperature pretežno će biti između 10 i 15 °C, na jugu do 20 °C. Maksimalne dnevne u unutrašnjosti će dostizati 19 do 25 °C, na jugu do 30 °C. Za vikend će malo osvježiti, uz blagi pad temperatura neće biti vruće kao u prvom dijelu sedmice.

Ovakve vremenske prilike pogodovaće provođenju poljskih radova. Pri tome će nedostatak padavina i vlage u tlu negativno djelovati na opšte stanje usjeva.

U utorak se u Bosni i Hercegovini prije podne prognozira sunčano. U većem dijelu zemlje u drugoj plovini dana se očekuje umjeren razvoj naoblake. Vjetar slab promijenljivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između 9 i 14°C, na jugu od 15 do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 26 i 31°C, na jugu do 34°C.

U BiH će u srijedu prije podne biti sunčano. U poslijepodnevnim i večernjim satima jači razvoj oblačnosti usloviće pljuskove i grmljavinu. Jače nevrijeme je najizglednije u Krajini, zapadnim i centralnim područjima. Vjetar slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Uz olujne oblake će biti jačih udara vjetra. Najniža jutarnja temperatura zraka između 10 i 15°C, na jugu od 16 do 21°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 27 i 33°C, na jugu do 35°C.

Više oblačnosti u centralnim i istočnim područjima bit će u četvrtak. Prije podne većinom pretežno sunčano. Od sredine dana umjeren razvoj naoblake će usloviti pljuskove, moguću i grmljavinu u Hercegovini, zapadnim i rijetko u centralnim područjima Bosne. Vjetar slab sjeveroistočnog smjera, krajem dana vjetar mijenja smjer na jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka između 11 i 16°C, na jugu od 17 do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 28 i 34°C.

Foto: Pixabay/patleem


Tagovi

Agro prognoza Radovi u polju Prognoza Sunčano Stabilno vrijeme Vjetar


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić