Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 10.04.2024. 13:30

Vrijeme odgovorno za pojavu insekata u voćnjacima - šta je sa šljivom?

Ponegdje je počela sjetva kukuruza, a vrijeme idućih nekoliko dana pogodavaće radovima na otvorenom. Šta je sa voćkama i oziminama?

Foto: Bojan Kecman
  • 199
  • 10
  • 0

Protekle dane obilježilo je sunčano i toplo vrijeme sa maksimalnim dnevnim temperaturama od 22 do 29°C, a početkom sedmice zabilježen je i jak, na momente olujni udar vjetra južnih smjerova, navedeno je u sedmičnom agrobiltenu RHMZ-a.

Neophodne padavine 

Temperature obradivog zemljišta u sjetvenom sloju su dotigle vrijednosti koje su povoljne za sjetvu ranih proljećnih ratarskih usjeva, tako da je na pojedinim lokalitetima već počela sjetva kukuruza, otkrivaju. 

U većini proizvodnih područja u dubljim slojevima zemljišta ima zimske rezerve vlage, dok je u površinskom sjetvenom sloju manje. Dospjele padavine koje su zabilježene tokom sedmice donekle su ublažile uticaj jakog vjetra, koji je dodatno isušivao zemljište, tako da su neophodne nove količine padavina. 

Intenzivna pojava insekata 

Toplo vrijeme tokom protekle sedmice odgovaralo je za intenzivniju pojavu insekata. U nasadima, primjenćeno je prisustvo odraslih jedinki crne i žute šljivine ose, a kod jabuke i kruške uočeno je prisustvo rutave bube na cvjetovima. 

Spremite se za napad šljivinih osica

U zasadima bresaka i nektarina koji se nalaze u fazi precvjetavanja zabilježeno je prisustvo imaga tripsa. Uslovi u kojima se odvija proizvodnja ovog voća, sa temperaturama koje su iznad višegodišnjeg prosjeka, kao i malom količinom padavina izuzetno pogoduju razvoju tripsa. 

U pogledu biljnih bolesti i fazama cvjetanja i u uslovima visoke vlažnosti, šljive su osjetljive na infekciju prouzrokovačem monilioze ili sušenja cvjetova, grančica i mrke truleži plodova koštičavog voća. 

U borbi prtiv grinja i ušiju mogu pomoći bijeli luk i ljuti začini

Kod ratarskih kultura u usjevima ozime pšenice utvrđeno je prisustvo simptoma sive pjegavosti lista pšenice, pepelnice žita, lisne rđe i žute rđe pšenice te mrežaste pjegavosti ječma. 

Sunčano uz umjerenu oblačnost 

Prema prognozi RHMZ-a od srijede se predviđa sunčano uz umjerenu oblačnost, sa temperaturama nižim za par stepeni. 

Minimalna temperatura vazduha u višim predjelima iznosiće od 5 do 9°C, u nižim od 9 do 14°C, dok će se maksimalna dnevna kretati u intervalu od 16 do 23°C u višim krajevima, od 21 do 29°C, u nižim predjelima. 

Vremenske prilike tokom sedmodnevnog perioda odgovaraće za obavljanje aktuelnih poljoprivrednih radova na otvorenom. 


Tagovi

Agro prognoza Padavine Insekti u voćnjaku Insekti na šljivi Bolest šljive Natprosječno toplo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.