Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 31.07.2017. 12:00

Vrijeme nepovoljno za stanje usjeva

Nakon što se vodni bilans zemljišta djelimično popravio posljednjih dana, visoke temperature i manjak padavina u narednom periodu nepovoljno će djelovati na opšte stanje usjeva.

Foto: juliacasado
  • 429
  • 32
  • 0

Federalni hidrometeorološki zavod donosi nam agro prognozu za predstojeću sedmicu kada će u Bosni i Hercegovini prevladavati stabilno vrijeme uz visoke temperature zraka, pretežno bez padavina ili sa povremenim kratkotrajnim pljuskovima, mjestimično praćenim grmljavinom.

Temperature će postepeno rasti, pri tome će od početka sedmice dostizati visoke vrijednosti. Jutarnje će se kretati od 17 do 22 °C u unutrašnjosti, na jugu do 25 °C. Maksimalne dnevne će posvuda prelaziti 30 °C, u Hercegovini, Krajini i Posavini dostizat će iznad 35 °C, od sredine sedmice mjestimično je moguće i iznad 40 °C.

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, krajem vikenda izgledno je kratkotrajno pogoršanje vremena praćeno kišom.

Nakon što se vodni bilans zemljišta djelimično popravio posljednjih dana, visoke temperature i manjak padavina u narednom periodu nepovoljno će djelovati na opšte stanje usjeva.

U utorak će u Bosni i Hercegovini biti pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 14 i 20, na jugu do 24, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 32 i 38, na jugu zemlje do 41 stupanj.

Pretežno sunčano i veoma vruće vrijeme u BiH će biti i u srijedu. U poslijepodnevnim satima su mogući slabi lokalni pljuskovi zapadnim i centralnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 15 i 21, na jugu do 24, a najviša dnevna temperatura zraka između 34 i 40, na jugu i sjeveru zemlje do 42 stupnja.

Gotovo identično, sunčano i veoma vruće će biti i u petak. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 15 i 21, na jugu do 25, najviša dnevna temperatura zraka između 34 i 40, na jugu i sjeveru zemlje do 42 stupnja.

Foto: juliacasado1/pixabay.com


Tagovi

Vremenska prognoza Federalni hidrometeorološki zavod Sunčano Temperatura


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.